• Netanyahu va vizita Ungaria, în ciuda mandatului de arestare emis de CPI.
  • Viktor Orbán a declarat că va ignora decizia CPI.
  • Ungaria provoacă critici internaționale pentru susținerea lui Netanyahu.

Benjamin Netanyahu urmează să înceapă o vizită oficială de patru zile în Ungaria, joi, marcând prima dată când premierul israelian pune piciorul pe teritoriul european de când Curtea Penală Internațională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele său, acuzându-l de crime de război în Gaza, scrie The Guardian.

La câteva ore după ce CPI a anunțat mandatele în noiembrie, premierul Ungariei, Viktor Orbán, a declarat clar că va încălca decizia curții și îl va găzdui pe Netanyahu. Orbán a spus că Ungaria va „garanta” că decizia CPI nu va avea efect în țară.

Apărarea Israelului din partea Occidentului, în ciuda mandatului de arestare al CPI, este legată de alianțele politice, interesele strategice și dinamica geopolitică a regiunii. De exemplu, relația strânsă a Israelului cu Statele Unite (care, la fel ca Israelul, nu este membru al CPI) are o influență considerabilă. SUA au susținut acțiunile Israelului și au impus sancțiuni CPI-ului pentru investigațiile sale asupra operațiunilor militare ale Israelului în Gaza. În plus, unele state membre ale Uniunii Europene, cum ar fi Ungaria, sunt dispuse să încalce hotărârile CPI din cauza afilierilor politice și a viziunilor asupra dreptului internațional, ceea ce poate complica aplicarea acestor mandate.

Recomandări

GLORIE ȚIE, DAVID!
„BĂIEȚII SUNT BĂIEȚI”
BĂRBOSU IA ARGINTUL
TRUMP E OK
ROMÂNIA, PE HARTA PREMIILOR
SUA CONDAMNĂ RUSIA

Deși Ungaria este semnatară a CPI, aceasta a luat în considerare retragerea din curte, ceea ce semnalează o rezistență suplimentară față de aplicarea dreptului internațional care intră în conflict cu interesele politice ale țării. Acest lucru a stârnit critici din partea organizațiilor pentru drepturile omului, care au acuzat atât Ungaria, cât și Israelul de ignorarea normelor internaționale. Grupurile pentru drepturile omului susțin că vizita lui Netanyahu, în aceste condiții, subminează credibilitatea CPI și justiția internațională.

În timp ce unele state membre ale Uniunii Europene, precum Spania, Olanda și Finlanda, au declarat că vor respecta mandatul CPI, acțiunile Ungariei reflectă o diviziune mai largă în interiorul UE privind modul de abordare a comportamentului militar al Israelului în Gaza. Comisia Europeană a cerut tuturor statelor membre ale UE să respecte hotărârile CPI, dar sfidarea acestora de către Ungaria rămâne o problemă controversată.

Amnesty International a condamnat vizita lui Netanyahu, afirmând că acesta este acuzat de comiterea unor crime de război și că acțiunile Ungariei arată dispreț față de dreptul internațional. Human Rights Watch a criticat Ungaria pentru că subminează instituțiile democratice și statul de drept, permițându-i lui Netanyahu să viziteze fără a fi arestat.

CPI însăși a subliniat că statele sale membre au obligația legală de a pune în aplicare hotărârile sale și că nu este responsabilitatea țărilor individuale să judece soliditatea deciziilor curții.

Citește și