• Acțiunile Netflix s-au prăbușit, în această săptămână, după ce platforma a raportat prima pierdere de abonați din ultimii ani.
  • Un factor pe care compania l-a indicat ca fiind cel care a afectat veniturile a fost partajarea, pe scară largă, a parolelor.
  • Netflix ia în calcul posibilitatea ca abonații din întreaga lume să fie nevoiți să plătească pentru ca apropiații lor să poată utiliza, în continuare, conturile lor.

Acțiunile Netflix s-au prăbușit, în această săptămână, după ce platforma a raportat prima pierdere de abonați din ultimii ani. Un factor pe care compania l-a indicat ca fiind cel care a afectat veniturile a fost partajarea, pe scară largă, a parolelor.

Netflix ia în calcul posibilitatea ca abonații din întreaga lume să fie nevoiți să plătească pentru ca apropiații lor să poată utiliza, în continuare, conturile lor.

Timp de ani de zile, Netflix a permis abonaților să își partajeze parolele fără prea multe intervenții. De fapt, serviciul a recunoscut, în scrisoarea adresată marți investitorilor, că această politică a contribuit probabil la creșterea sa, „făcând ca tot mai mulți oameni să folosească și să se bucure de Netflix”.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

Cu toate acestea, creșterea a început să stagneze, iar Netflix a declarat, marți, că analizează acum „cea mai bună modalitate de a monetiza partajarea”. Compania a precizat că, din cele 222 de milioane de gospodării plătitoare din întreaga lume, „Netflix este partajat cu peste 100 de milioane de gospodării suplimentare”.

Luna trecută, compania a declarat că lucrează, de un an, la modalități prin care „să permită membrilor care partajează în afara gospodăriei lor să facă acest lucru cu ușurință și în siguranță, plătind, în același timp, un pic mai mult”.

Compania a lansat două caracteristici de probă, numite „Extra Member” și „Profile Transfer”. Cu „Extra Member”, abonații Netflix vor avea posibilitatea să adauge un cont pentru până la două persoane care nu locuiesc cu ei. Acești membri „suplimentari” vor avea acces deplin la contul principal Netflix, având propriile profiluri și nume de utilizator. Abonamentele suplimentare nu vor fi luate în calcul în cifrele generale ale Netflix privind abonații plătiți.

Așadar, dacă aveți pe contul dumneavoastră de Netflix pe cineva care nu locuiește în propria gospodărie, de exemplu, un copil plecat la facultate, un prieten, un văr îndepărtat, veți plăti suplimentar pentru accesul acestuia.

Opțiunea „Profile Transfer” permite abonaților să își transfere informațiile de profil – și anume istoricul de vizionare – către un nou cont plătit. Ambele caracteristici sunt, în prezent, testate în Chile, Costa Rica și Peru.

De obicei, Netflix testează noile caracteristici pe piețe mai mici înainte de a le lansa la scară mai mare, iar, în acest moment, nu este clar dacă „Extra Member” sau „Profile Transfer” vor deveni o ofertă mai mare sau vor fi eliminate.

Cu toate acestea, în condițiile în care acțiunile companiei sunt în scădere și investitorii pun la îndoială potențialul său de creștere viitoare, este un pariu bun că aceste opțiuni sau altele similare ar putea fi implementate mai devreme sau mai târziu.

„Întotdeauna am încercat să facilităm partajarea în cadrul gospodăriei unui membru. Deși această practică a fost foarte populară, a creat confuzie cu privire la momentul și modul în care Netflix poate fi partajat cu alte gospodării”, a declarat, marți, compania. „Deși nu vom putea monetiza totul chiar acum, credem că este o oportunitate mare pe termen scurt și mediu”.

Compania încă analizează cum să monetizeze partajarea parolelor, iar dacă Netflix va lua măsuri drastice împotriva acestei practici, este posibil ca și alte servicii să îi urmeze exemplul.