New York Times: Rusia caută să vândă în Africa cerealele pe care le-a furat din Ucraina

grâu

grâu

La jumătatea lunii mai, SUA au trimis o alertă către 14 țări, majoritatea din Africa, potrivit căreia nave de marfă rusești plecau din porturile din apropierea Ucrainei încărcate cu ceea ce un cablu al Departamentului de Stat a descris drept „cereale ucrainene furate”, a relatat New York Times.

Rusia a căutat cumpărători în rândul țărilor africane pentru cerealele furate în Ucraina, se mai arată în raportul NYT.

Ucraina susține că Rusia a furat până la 500.000 de tone de grâu în valoare de 100 de milioane de dolari de la invadarea Moscovei în februarie. Cea mai mare parte a grâului a fost dusă în porturile din Crimeea, controlată de Rusia, apoi transferată pe nave, inclusiv unele aflate sub sancțiuni occidentale, spun oficialii ucraineni.

Vineri, Vladimir Putin s-a întâlnit cu șeful Uniunii Africane, președintele senegalez Macky Sall, care a încercat să găsească o soluție la problema cerealelor și a cerut Occidentului să ridice sancțiunile.

Țările africane sunt afectate în mod acut de criza lipsei de cereale, determinată în mare parte de blocarea de către Rusia a porturilor ucrainene, care a dus la creșterea prețurilor la cereale, uleiuri alimentare, combustibil și îngrășăminte.

Exit mobile version