Șaptezeci și unu de avioane ale forțelor aeriene chineze, inclusiv avioane de vânătoare și drone, au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului în ultimele 24 de ore, a declarat luni guvernul insulei, aceasta fiind cea mai mare incursiune raportată până în prezent, relatează Reuters.

Dintre aeronave, 43 au trecut și linia mediană a Strâmtorii Taiwan, o zonă tampon neoficială între cele două părți care se află în interiorul zonei de apărare, a precizat Ministerul Apărării din Taiwan într-un raport, în timp ce Beijingul continuă activitățile militare în apropierea insulei revendicate de China.

Casa Albă a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului, pe care a calificat-o drept „provocatoare” și „destabilizatoare”, adăugând că riscă să facă calcule greșite și să submineze stabilitatea regională.

Recomandări

ROMÂNIA ÎNVINGE UCRAINA
NATO, ÎN ALERTĂ
82 DE LIDERI CER ELIBERAREA UCRAINEI
NOAH SCRIE ISTORIE PENTRU DISNEY
10 CANDIDAȚI VOR SCAUNUL LUI DRULĂ
CUM TE INFORMEZI? ONLINE VS. NEWS

Agenția oficială de știri Central News Agency din Taiwan a declarat că a fost cea mai mare incursiune a forțelor aeriene chineze de până acum, deși nu a existat niciun sentiment de alarmă pe insulă, care a fost martoră la o creștere constantă a presiunii chineze în ultimii ani.

China, care revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, a declarat că a efectuat „exerciții de atac” în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului, ca răspuns la ceea ce a spus că este o provocare din partea insulei guvernate democratic și a Statelor Unite.

Taiwanul, care respinge cu fermitate revendicările Chinei, a declarat că exercițiile au arătat că Beijingul distruge pacea regională și încearcă să intimideze poporul taiwanez.