Șaptezeci și unu de avioane ale forțelor aeriene chineze, inclusiv avioane de vânătoare și drone, au intrat în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului în ultimele 24 de ore, a declarat luni guvernul insulei, aceasta fiind cea mai mare incursiune raportată până în prezent, relatează Reuters.

Dintre aeronave, 43 au trecut și linia mediană a Strâmtorii Taiwan, o zonă tampon neoficială între cele două părți care se află în interiorul zonei de apărare, a precizat Ministerul Apărării din Taiwan într-un raport, în timp ce Beijingul continuă activitățile militare în apropierea insulei revendicate de China.

Casa Albă a declarat că Statele Unite sunt îngrijorate de activitatea militară a Chinei în apropierea Taiwanului, pe care a calificat-o drept „provocatoare” și „destabilizatoare”, adăugând că riscă să facă calcule greșite și să submineze stabilitatea regională.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
SCANDAL CU SÂNGE INFECTAT ÎN UK
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
APPLE ADUCE UN NOU MAGAZIN DE APLICAȚII

Agenția oficială de știri Central News Agency din Taiwan a declarat că a fost cea mai mare incursiune a forțelor aeriene chineze de până acum, deși nu a existat niciun sentiment de alarmă pe insulă, care a fost martoră la o creștere constantă a presiunii chineze în ultimii ani.

China, care revendică Taiwanul ca teritoriu propriu, a declarat că a efectuat „exerciții de atac” în spațiul maritim și aerian din jurul Taiwanului, ca răspuns la ceea ce a spus că este o provocare din partea insulei guvernate democratic și a Statelor Unite.

Taiwanul, care respinge cu fermitate revendicările Chinei, a declarat că exercițiile au arătat că Beijingul distruge pacea regională și încearcă să intimideze poporul taiwanez.