• Ciucă a condamnat, în cadrul unei dezbateri organizate de către Institutul Aspen, crimele de război din Ucraina.
  • De asemenea, acesta a adus în discuție problema refugiaților ucraineni determinată de agresiunea rusească.
  • În acest sens, Ciucă a salutat maniera în care România a gestionat situația refugiaților ucraineni.

Premierul Nicolae Ciucă a condamnat, vineri, în cadrul unei dezbateri organizate de către Institutul Aspen, crimele de război ale Rusiei în Ucraina. Ciucă spune că atacurile rusești asupra unor orașe precum Mariupol, Herson, Harkov sau Kiev sunt similare cu distrugerile din Groznâi sau Alep.

Ciucă afimă că „adevărate crime împotriva umanității, crime de război, caracterizează această acțiune a Rusiei”.

Premierul a adus în discuție criza refugiaților ucraineni și a salutat maniera în care România a gestionat această problemă.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
CE VA FACE TRUMP?
FBI AVERTIZEAZĂ
HAMAS NU VREA PACE

„România a strălucit”, a spus premierul Nicolae Ciucă despre gestionarea problemei refugiaților din Ucraina și a criticat Rusia: „Războiul a revenit în prim-planul istoriei Europei, iar dreptul internațional a fost pus între paranteze”.

„Războiul a revenit în prim-planul istoriei Europei, iar dreptul internațional a fost pus între paranteze odată cu agresiunea declanșată de către Rusia pentru invadarea Ucrainei, absolut neprovocat, nejustificat și ilegal, încălcând normele internaționale și lumea bazată pe reguli, o agresiune inacceptabilă soldată cu suferințe enorme, cu valuri de refugiați care au depășit 2,5 milioane de persoane, cu distrugeri de locuințe, spitale, maternități, grăduinițe și școli”, a spus Nicolae Ciucă la un eveniment organizat de Aspen Institute.

„Criza actuală a refugiaților ucraineni a demonstrat un comportament solidar. Și în România oamenii obișnuiți s-au alăturat organizațiilor neguvernamentale, celor relogioase, administrațiilor publice locale și instituțiilor guvernamentale pentru a ajuta, a hrăni, a găzdui și transporta pe cei aflați în nevoie. România a avut jumătate de milion de refugiați ucraineni pe teritoriul său. Mai adăugăm câteva zeci de mii de resortisanți ai altor state prinși în războiul din Ucraina care ne-au traversat țara și au avut nevoie de ajutor pentru a ajunge în statele de origine. România a acordat sprijin tuturor. A fost un moment în care România a fost recunoscută de către toți liderii lumii. A fost un moment în care aș putea spune, fără teama de a greși, că România a strălucit și, pornind de la acest moment, cred că este nevoie să demonstrăm în continuare că putem să strălucim”, a adăugat premierul.

Ciucă a precizat că România a investit 3,4 milioane de euro în ajutor umanitar.