• Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a remarcat consistenţa şi ritmul dinamic al dialogului bilateral româno-elveţian.
  • Ciucă a transmis aprecieri pentru contribuţia activă şi consistentă a Confederaţiei Elveţiene şi a salutat semnarea Acordului-cadru bilateral privind operaţionalizarea celei de-a doua contribuţii financiare elveţiene.
  • Premierul României a transmis felicitări şi a asigurat de sprijinul României pentru exercitarea în premieră de către Confederaţia Elveţiană a mandatului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2023-2024.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a avut, luni, la Palatul Victoria, o întrevedere cu preşedintele Confederaţiei Elveţiene, Ignazio Cassis, iar cei doi au discutat despre situaţia de securitate de pe frontul estic, sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, precum şi cooperarea româno-elveţiană.

Întâlnirea dintre Ciucă şi Cassis a avut ca principale teme de discuţie aprofundarea cooperării bilaterale, în contextul dinamicii sporite din ultimii ani a dialogului româno-elveţian la nivel înalt, cadrul relaţiilor dintre Uniunea Europeană şi Confederaţia Elveţiană, evaluarea situaţiei de securitate de pe frontul estic, sprijinul pentru Ucraina şi Republica Moldova, precum şi cooperarea româno-elveţiană în plan multilateral.

Premierul Ciucă a transmis aprecieri pentru contribuţia activă şi consistentă a Confederaţiei Elveţiene şi a salutat semnarea Acordului-cadru bilateral privind operaţionalizarea celei de-a doua contribuţii financiare elveţiene pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în Uniunea Europeană, prin care România va beneficia de sprijin pentru proiecte in valoare de 221.5 milioane de franci elveţieni.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a remarcat consistenţa şi ritmul dinamic al dialogului bilateral româno-elveţian, evidenţiind potenţialul major de aprofundare a cooperării bilaterale sectoriale în multiple domenii, precum securitatea cibernetică, digitalizarea, cercetarea şi inovarea, energie. Insistând pe stimularea investiţiilor şi pe promovarea parteneriatelor business-to-business, premierul României a subliniat dinamica investiţiilor străine directe în ţara noastră, care a înregistrat o creştere de aproape 50 la sută.

Din perspectiva agendei de securitate regională, premierul Ciucă a prezentat măsurile multidimensionale de sprijin pe care România le acordă Ucrainei şi Republicii Moldova, afectate de războiul declanşat de Rusia. Sprijinul consistent al României a inclus atât facilitarea tranzitului exporturilor de cereale ucrainene cât şi asigurarea a 90 la sută din necesarul de energie pentru Republica Moldova.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a exprimat aprecieri pentru angajamentul activ al Confederaţiei Elveţiene în sprijinirea Ucrainei. Totodată, a evidenţiat caracterul strategic al menţinerii solidarităţii Elveţiei cu Republica Moldova, prin asigurarea de sprijin financiar de urgenţă.

Premierul României a transmis felicitări şi a asigurat de sprijinul României pentru exercitarea în premieră de către Confederaţia Elveţiană a mandatului de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU pentru perioada 2023-2024.