• Premierul Nicolae-Ionel Ciucă şi prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, s-au întâlnit miercuri şi au discutat despre criza energiei, războiul din Ucraina, spaţiul Schengen şi portul Constanţa.
  • Cei doi premieri au semnat mai multe documente bilaterale.
  • De asemenea, ei au abordat mai multe teme printre care prezenţa trupelor belgiene în Grupul de Luptă NATO dislocat în România, criza energiei şi dezvoltarea cooperării în ceea ce priveşte semiconductorii.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă şi prim-ministrul Regatului Belgiei, Alexander De Croo, s-au întâlnit miercuri şi au discutat despre criza energiei, războiul din Ucraina, spaţiul Schengen şi portul Constanţa.

Cei doi premieri au semnat mai multe documente bilaterale. De asemenea, ei au abordat mai multe teme printre care prezenţa trupelor belgiene în Grupul de Luptă NATO dislocat în România, criza energiei şi dezvoltarea cooperării în ceea ce priveşte semiconductorii.

Am semnat astăzi Memorandumul de Înţelegere în domeniul nuclear, ca parte a angajamentului nostru, în cadru UE, de a găsi noi surse de energie, chiar dacă vorbim de tranziţia la aceste surse, dar ele fac parte din angajamentul nostru de a face tot posibilul pentru a obţine independenţă în proporţie de sută la sută de sursele ruseşti de energie

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
BIN SALMAN CAUTĂ INVESTITORI PENTRU NEOM
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Este o importantă abordare. Aţi menţionat deja domeniile pe care le-am discutat. Suntem interesaţi în dezvoltarea cooperării în ceea ce priveşte semiconductorii, sunt alocaţi 500 milioane de euro prin PNRR, cercetării şi dezvoltării semiconductorilor, această cooperare bilaterală conferă o mai mare relevanţă abordării noastre” , a declaarat Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă: Portul Constanţa joacă un rol important

Premierii Belgiei şi ai României au mai vorbit despre războiul din Ucraina şi despre dezvoltarea portului Constanţa.

Guvernul român a întreprins, la rândul său, acţiuni de reparare şi modernizare a infrastructurii în vederea sprijinirii exporturilor ucrainene de cereale spre Europa şi nu numai. În această privinţă, portul Constanţa joacă un rol major şi suntem interesaţi să învăţăm din experienţa portului Anvers legat de toate aceste proceduri de dezvoltare a cooperării în viitor şi a capabilităţilor portului Constanţa” , a adăugat premierul Nicolae Ciucă.

La finalul discuţiilor, prim-ministrul român i-a mulţumit premierului belgian pentru sprijinul acordat în ceea ce priveşte aderarea României la Schengen şi ridicarea MCV.