• Președintele venezuelean, Nicolás Maduro, a blocat accesul la platforma X (fostă Twitter) timp de 10 zile, după o dispută cu Elon Musk, care l-a criticat aspru.
  • Musk l-a acuzat pe Maduro de fraudă electorală și l-a numit dictator, în timp ce Maduro a susținut că Musk incită la ură și război civil.
  • Alegerile prezidențiale din 28 iulie au fost contestate, iar guverne și observatori internaționali pun la îndoială corectitudinea acestora.

Președintele venezuelean, Nicolás Maduro, a semnat un decret care blochează accesul la platforma de socializare X, fostă Twitter, timp de 10 zile, în urma unei dispute publice cu proprietarul Elon Musk, scrie BBC.

Cei doi bărbați au avut un schimb de replici de când Maduro a fost declarat câștigător al alegerilor prezidențiale contestate de luna trecută.

Musk l-a descris pe liderul venezuelean drept un „dictator” și un „clovn”, în timp ce Maduro l-a acuzat că incită la „ură, fascism [și] război civil”.

Recomandări

PLANUL LUI ZELENSKI
BOICOT ÎN UE
BACK TO OFFICE
SPRIJIN PENTRU GALAȚI
P. DIDDY E ARESTAT
AZI VEZI ASTEROIDUL

În ultimele săptămâni au izbucnit proteste antiguvernamentale legate de rezultatul alegerilor, iar sute de persoane au fost arestate de forțele de securitate venezuelene.

Votul, care a avut loc la 28 iulie, a fost descris ca fiind „nedemocratic” de către observatorii independenți, iar principala opoziție a declarat că are dovezi că Edmundo González, candidatul său, a câștigat cu o marjă largă.

Maduro a susținut că autoritatea electorală a țării, Consiliul Național Electoral (CNE), a fost ținta unei „lovituri cibernetice” în timpul alegerilor și l-a acuzat pe Musk de organizarea unui „atac” asupra candidaturii sale la realegere.

Centrul Carter, care a observat alegerile la invitația guvernului venezuelean, a declarat că nu a văzut „nicio dovadă” a vreunui atac cibernetic.

Într-un discurs difuzat joi seară la televiziunea de stat, Maduro a declarat că X va fi „retras din circulație” de către agenția de stat responsabilă de telecomunicații.

„Elon Musk este proprietarul X și a încălcat toate regulile”, a spus el.

„El a încălcat regulile prin incitarea la ură, fascism, război civil, moarte, confruntarea venezuelenilor și a încălcat toate legile venezuelene”.
În postările de pe X înainte de alegerile prezidențiale, Musk și-a exprimat sprijinul pentru principala opoziție, spunând: „Este timpul ca oamenii din Venezuela să aibă șansa unui viitor mai bun”.

În urma rezultatelor, el a afirmat că a existat „o fraudă electorală majoră din partea lui Maduro” și a scris: „Rușine dictatorului Maduro”.

CNE l-a declarat pe Maduro câștigător al alegerilor, dar nu a publicat încă rezultatele oficiale ale votului. Solicitările opoziției pentru publicarea numărătorii voturilor au fost preluate de guvernele Braziliei, Columbiei și Mexicului.

De asemenea, el a comparat inteligența lui Maduro cu cea a unui măgar și a afirmat că „poporul venezuelean s-a săturat de acest clovn”.

Guvernele SUA, Argentinei, Uruguayului și Ecuadorului l-au recunoscut pe dl González drept câștigător al scrutinului.

În evaluarea sa, Centrul Carter a declarat că alegerile „nu au respectat standardele internaționale de integritate electorală și nu pot fi considerate democratice”.

Curtea Supremă a Venezuelei a somat reprezentanții tuturor partidelor și candidaților să își prezinte propriile numărători ale voturilor până vineri.

Maduro a declarat că va fi prezent vineri la tribunal, însă González a afirmat că participarea la audiere l-ar face „total vulnerabil din cauza neputinței și a încălcării procesului corect”.

„Mi-aș pune în pericol nu numai libertatea, ci și, mai important, voința poporului venezuelean”, a spus el.

Musk împărtășește „detenția” falsă a extremei drepte.

Citește și