• Miercuri – Nicușor Dan face conferință de presă pe tema noului Guvern
  • 15 comisii lucrează la Palatul Cotroceni pe noul program de guvernare
  • Nicușor Dan pregătește și o ședință CSAT

Nicușor Dan se întâlnește din nou cu liderii partidelor pe care vrea să-i bage la guvernare ca să discute despre buget, program de guvernare și cum va arăta noul Executiv. Și asta nu este tot.

Nicușor Dan spune că este în continuare preocupat de deficitul României – deși nu este economist și nu este nici prerogativa lui asta. Pare că a luat locul ministrului de Finanțe, iar de astăzi pare că și pe ministrul Fondurilor Europene l-a dat la o parte.

Poate Nicușor Dan să se ocupe de toate acestea?

Potrivit Constituției, nu. Dar observăm că, pentru noul Președinte al României, nu mai contează prerogativele constituționale. Noi tehnic, deși a trecut o săptămână, o săptămână și două zile de când Nicușor Dan a fost învestit legal Președinte al României, nu avem în continuare un Guvern cu acte în regulă. 

Recomandări

TRUMP BOMBARDEAZĂ FORDOW
RĂZBOI TOTAL
CE ARME AU FOLOSIT SUA
CUM VA ATACA IRANUL?
DE CE E NEVOIE DE SUA?
CINE A DECIS ATACUL?

Suntem în continuare pe interimate, pentru că vedem că Nicușor Dan se ocuă de deficit (deși nu este Ministru de Finanțe) și nu are nici măcar un Guvern. Trebuie să discuți și cu Banca Națională despre această situație a deficitului, iar domnul Nicușor Dan nu e specialist în deficite.

Astăzi ne anunța că va discuta cu cei de la Comisia Europeană pe PNRR – în condițiile în care, ne aducem aminte, în campanie, a zis că Simion „minte ca o gazetă rusească că vor fi suspendate fondurile din PNRR”, ceea ce s-a întâmplat după 15 zile. Au fost suspendate aproape 900 de milioane din PNRR pentru că România nu îndeplinește 3 jaloane.

Vedem că, deși asta e atribuția Ministrului Fondurilor Europene – pentru că nu face un guvern în acest moment – Nicușor Dan ne anunța de dimineață că se ocupă și de problema fondurilor europene.

Nicușor Dan ne-a explicat, din nou, că sunt 15-16 grupuri de lucru la Cotroceni, care discută pe fiecare domeniu cum va arăta acest program de guvernare și vor fi discutate și „persoanele”.

Ce îl mai preocupă pe Nicușor? Evaziunea fiscală, tot legat de deficit – că a descoperit el că nu încasăm suficient la buget, ceea ce este o problemă veche a României și ține tot de Ministerul de Finanțe.

Și a venit cu această măreață idee de reînviere a binomului SRI-Procurori. Această cangrenă, practic, care a fost formată în România, pentru că trebuie să spunem că în perioada cam 2013, de când a venit Codruța Koveși la DNA și 2018, până când a plecat revocată din Direcția Națională a Anticorupției, aceasta a fost o problemă – colaborarea ilegală și neconstituțională, declarată chiar de Curtea Constituțională, între procurori și Serviciile de Informații. 

Să nu uităm că Traian Basescu a făcut asta în 2005 și în 2005 Traian Basescu se lupta cu mogulii. Și pentru că se lupta cu mogulii, a băgat campaniile de presă – adică televiziunile – ca potențial factor care amenință securitatea națională a României. El a fost și suspendat în 2007 pe teza mogulii, cei trei moguli care îl atacau pe Traian Basescu, Președinte în funcție. 

Și a mai fost atunci băgată tot în strategia de securitate națională și corupția ca o problemă de securitate națională, ceea ce a oferit cumva baza legală Serviciilor de informații și Direcției Naționale Anticorupție – deși CSAT-ul nu este Parlament; pur și simplu emite acte administrative care n-au valoare, n-au putere de lege, pur și simplu sunt niște hârtii de îndrumare de la cel mai înalt for de securitate al țării către instituțiile care fac parte din acest for.

Iar atunci, pentru că campaniile de presă și corupția au fost băgate ca amenințări la securitatea națională, asta a dat putere Serviciilor de Informații și Direcției Naționale Anticorupție să facă acel dezastru în România. 

A venit Nicușor Dan azi dimineața și ne-a informat, ca o floricică, că o ia de la capăt, fix cu aceleași probleme pe care le-a făcut Traian Basescu, pentru că vedem că e o lipsă de idei și de imaginație la Palatul Cotroceni. Și la liderii USR care au luat vorbele lui Traian Basescu – ne referim la Dominic Fritz – cu „statul gras care stă pe umerii românului slab” – vorbele lui Traian Basescu din 2009, de când a anunțat tăierea pensiilor și a salariilor. Bine, n-a reușit cu pensiile, dar a tăiat 15% salariile din România. 

Vedem că și Nicușor Dan preia ideile lui Traian Basescu și această idee este o măsură din punct de vedere legal neconstituțională și ilegală, pentru că asta a fost constatată chiar de Curtea Constituțională după ce a invalidat pur și simplu toate protocoalele de colaborare între Serviciile de Informații și Parchete. Asta s-a întâmplat mulți ani în România și le-a invalidat pentru că este un instrument sovietic. Serviciile de Informații nu se ocupă cu urmărirea penală. N-au puteri de cercetare penală. Cu asta se ocupă procurii. În Rusia se confundă Serviciile de Informații cu instituțiile anticorupție. În România și în statele democratice, nu. 

Aceeași idee ne aduce în momentul în care și Victor Ponta – pentru că colabora atunci cu Traian Băsescu și era la șefii SRI Domnul Maior cu Domnul Coldea, prietenii Traian Băsescu și Victor Ponta, dar Domnul Maior era nașul lui Victor Ponta – mai mult lucrurile astea s-au dus către ANAF, fix ce zice Nicușor Dan acum și ne aducem aminte că ofițerii Serviciului Român de Informații nu numai că se mutaseră în DNA și stăteau acolo ilegal și au făcut un dezastru pe anticorupție, dar pe perioada lui Victor Ponta s-au mutat și în ANAF.

Deși Serviciile de Informații se ocupă cu Securitatea Națională, nicidecum cu problemele firmelor și cu evaziunea fiscală în România, dar ne-a spus Nicușor Dan astăzi că asta este marea soluție pe care o va discuta în viitorul CSAT, astfel încât să bage evaziunea fiscală ca amenințare la Securitatea Națională a României. 

Vedem că sunt aceleași idei vechi – oameni noi, idei vechi, echipă cu oameni vechi, dar Einstein spunea la un moment dat, „definiția nebuniei este atunci când faci aceeași greșeală de mai multe ori și te aștepți să ai un altfel de rezultat”. Asta se întâmplă și în România. Fac aceeași greșeală pe care au făcut-o Adrian Năstase, Emil Constantinescu, Traian Băsescu, acum vine fix Nicușor Dan cu fix aceleași idei și te aștepți cumva să ai alt rezultat decât eșecurile pe care le-au înregistrat toți ceilalți foști președințe ai României.