• Cutiile negre ale avionului ucrainean demonstrează că pasagerii, cât și piloții, erau în viaţă după primul impact
  • Ultimul raport arată că aeronava a fost lovită de două rachete la un interval de 25 de secunde
  • După ce au negat orice implicare în tragedie, Iranul a recunoscut că a doborât avionul “din greșeală”
  • Toate cele 176 de persoane de la bord au fost ucise

Cutia neagră a avionului ucrainean prăbușit din greșeală de Iran în ianuarie, a înregistrat o conversație de 19 secunde din cabina de pilotaj, imediat după ce aeronava a fost lovită de prima rachetă, scrie BBC.

Datele furnizate de avionul ucrainean, un Boeing 737, au indicat că piloții și pasagerii erau în viață înainte ca aeronava să fie dobotâtă de a doua rachetă, a declarat autoritatea aeronautică iraniană.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Avionul companiei Ukrainian International Airlines s-a prăbușit la 8 ianuarie la câteva minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran. Toate cele 176 de persoane de la bord au fost ucise.

După ce a negat inițial orice implicare în incident, Iranul a recunoscut că a prăbușit din „greșeală” aeronava afirmând că este o „eroare dezastruoasă” a forțelor terestre  care fac parte din Gardienii Revoluției sau Corpul Gărzilor Revoluţionare Iraniene.

Forțele aeriene din Iran erau în alertă la momentul respectiv. Cu câteva ore înainte de tragedie, țara a tras rachete balistice spre două baze americane din Irak, ca răspuns la moartea generalului iranian Qasem Soleimani, ucis în urma unui raid american la Bagdad.

Ultimele detalii

Duminică, în cadrul unei conferințe de presă, căpitanul Zanganeh, șeful Organizației Aviației Civile din Iran (CAOI), a declarat că „19 secunde, după ce prima rachetă a lovit avionul, vocile piloţilor din interiorul cockpitului au indicat că pasagerii erau în viaţă”.

Totodată, el zice că informațiile înregistrate de cutiile negre ale avionului – care conțin date cheie și conversații din cabina de pilotaj – au indicat că aeronava a fost „într-un coridor de zbor normal”.

Până în momentul de față nu au fost dezvăluite detalii despre conversațiile din cabina de pilotaj.

Iranul a întârziat predarea cutiilor negre, însă în iulie, le-a trimis în Franța pentru examinare. Nici o altă parte implicată în analiza cutiilor negre nu a comentat încă acest lucru.