• Noi măsuri de relaxare de la 1 iulie au fost anunțate de Guvern
  • De la 1 iulie vei putea sta la terase până la ora 2 noaptea
  • Vor fi redeschise târgurile și talciocurile
  • Masca poate fi scoasă în birou, doar dacă sunt maximum 5 persoane, toate vaccinate
  • Data de 1 august ți-ar putea aduce noi măsuri de relaxare

Te așteaptă noi măsuri de relaxare, de la 1 iulie. Numărul cazurilor de COVID-19 este în continuă scădere, așa că Guvernul aprobă astăzi încă un pas spre normalitate.

De la 1 iulie vei putea sta la terase până la ora 2 noaptea, în loc de 12 noaptea, cum ești obligat acum. De asemenea, în spațiile deschise sau închise, competițiile sportive se pot desfășura cu spectatori până la 50 la sută din capacitatea spațiului în anumite condiții.

La nunți, botezuri și alte petreceri private vor putea fi cel mult 300 de participanți.

Recomandări

LE FACEM FAȚĂ?
CONGRESUL DĂ 95 MLD. PENTRU UCRAINA - ISRAEL - TAIWAN
A VĂZUT MOARTEA CU OCHII
EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?

Guvernanții au aprobat redeschiderea târgurilor și talciocurilor din țară, cu respectarea normelor de siguranță sanitară, a anunțat ministrul Cîțu.

De asemenea, poți merge la festivaluri la care participă mai mult de 2.500 de oameni numai dacă ai mască și ești vaccinat. Organizatorii trebuie să asigure un spațiu de cel puțin un metru între participanții la acest tip de evenimente.

Tot prin decizia de joi a fost eliminată limitarea la cazarea turiștilor.

Noi măsuri de relaxare de la 1 iulie

  • Activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană, cu obligativitatea purtării măștii de protecție și doar dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.
  • Creșterea numărului de persoane care nu aparțin aceleiași familii ce pot circula în grupuri pietonale de la 8 persoane la 10 persoane.
  • Organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive, parastase etc.) este permisă începând cu data de 01.07.2021, cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară.
  • Activitatea operatorilor economici desfășurată în spații închise, în domeniul sălilor de sport/fitness, să fie permisă începând cu data de 01.07.2021 cu participarea publicului până la capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, fără purtarea măștii de protecție și cu asigurarea unei suprafețe de 7 mp/persoană.
  • Exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 10 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și cu asigurarea unei distanțe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune.
  • Desfășurarea activității la capacitatea maximă a spațiilor închise este permisă pentru operatorii economici care desfășoară activități de preparare, comercializare și consum al produselor alimentare și/sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, de tipul restaurantelor și cafenelelor, în intervalul orar 5,00-02,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din județ/localitate este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Cum rămâne cu purtarea măștii la interior?

Exceptarea de la obligativitatea purtării măștii de protecție la locurile de muncă în spații închise unde își desfășoară activitatea maxim 10 persoane, cu condiția ca acestea să fie vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare și cu asigurarea unei distanțe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau a altor lucrători, rămânând obligatorie în toate spațiile închise comune“, se arată în Hotărârea CNSU.

Când așteptăm noi măsuri de relaxare?

În principiu, la 1 August. Florin Cîțu spune că viitoarele măsuri depind foarte mult de gradul de vaccinare. Și știm bine că vaccinarea merge din ce în ce mai greu la noi în țară.