• România a intrat de azi, 15 mai, în stare de alertă
  • Sunt noi reguli pe care trebuie să le respecți dacă vrei să te deplasezi între localități începând cu 15 mai
  • Starea de alertă va dura 30 de zile

Raed Arafat a anunțat că începand cu data de 15 mai e permisă circulația persoanelor în interiorul localității cu respectarea normelor și nu mai trebuie declarație. În schimb, dacă vrei să te deplasezi între localități, ai nevoie de declarație pe proprie răspundere, care e asemănătoare celei din starea de urgență. Acolo trebuie să specifici Motivul deplasării în afara localității/zonei metropolitane.

Arafat a mai spus, printre altele, că începand cu 15 mai în spațiile comerciale, mijloacele de transport în comun, spații închise este obligatoriu să porți masca. De asemenea, operatorii publici și private sunt obligați să ia măsuri pentru: dezinfectarea mâinilor, respectarea regulilor în spații comune, decalarea programului de lucru pentru mai mult de 50 de oameni.

Totodată, instituțiile publice și private care au contact direct cu publicul trebuie să respecte distanța minimă de 2 m, să nu permite accesul celor care au temperatura mai mare de 37,3 grade Celsius și să asigure dezinfectarea suprafețelor.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Dacă sperai că vei călători curând, află că se prelungește și măsura suspendării zborurilor pentru toate aeroporturile din România pentru o perioadă de 14 zile. Transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate și internaționale este suspendat până în 1 iunie 2020.

În plus, toate persoanele care vin din străinătate rămâne valabilă măsura carantinării la locuință, iar pentru cele care nu au posibilitea îndeplinirii condițiilor se poate opta pentru carantina în spații puse la dispoziție de autorități. Se menține și închiderea unor puncte de trecere de frontieră de stat.

Sursă foto: Sebastian Tătaru/Mediafax Foto