• După 17 ani, execuția federală a redevenit legală în SUA
  • Gazul otrăvitor și plutonul de execuție sunt metodele puse în discuție de Departamentul de Justiție
  • În unele state, condamnații pot cere prin ce metodă să fie executați

Pe final de mandat, Administrația Trump a reușit să deschidă calea pentru noi metode de execuție pentru prizonierii condamnați la moarte în Statele Unite. Departamentul de Justiție își modifică protocoalele de execuție, astfel încât condamnările la moarte să nu mai fie puse în aplicare numai prin injecție letală, făcându-se uz de alte metode precum gazul otrăvit sau plutonul de execuție, informează AlJazeera.

Execuția federală a fost legalizată după 17 ani de pauză. Documentul oficial prevede că un condamnat poate fi omorât prin injecție letală „sau orice altă metodă indicată de legea statului unde sentința a fost impusă”. Câteva state americane consideră legale electrocutarea, inhalarea nitrogenului sau plutonul de execuție. Legea va putea fi aplicată de pe 24 decembrie.

Rămâne totuși de văzut dacă Departamentul de Justiție va aproba pe viitor, la nivelul tuturor statelor și alte metode pe lângă injecția letală. Un oficial al Departamentului a spus că „guvernul federal va executa un prizonier prin pluton de execuție sau electrocutare, doar dacă este relevant prin legea statului respectiv”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Schimbarea este așteptată să stârnească critici din partea Democraților și din partea celor care militează împotriva pedepsei cu moartea, întrucât Administrația actuală a făcut presiuni pentru aprobarea legii.

Un purtător de cuvânt a lui Biden a spus la începutul lunii că președintele ales „se opune pedepsei cu moartea acum, dar și pe viitor” și că va lucra să îi pună capăt.

În unele state, condamnații își pot alege metoda de execuție. În Florida, cel ce a primit o sentință la moarte poate cere să fie electrocutat, iar în Washington, se poate face cerere pentru spânzurătoare. În Gerogia, Missouri și Texas, protocoalele cu pentobarbital sunt asemănătoare și au înlocuit combinația de trei medicamente folosită înainte.