Guvernul are intenţia de a restrânge unele forme de libertate în această toamnă”, declară preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu. El acuză Cabinetul Cîţu că a acţionat pompieristic în privinţa campaniei de vaccinare anti-COVID-19.

Vasile Dîncu spune, la RFI, în contextul ratei mici de vaccinare din România, că „am avut şi avem în acest moment chiar o restrângere sau intenţii de restrângere continuă a libertăţii, a formelor de libertate. Noi susţinem, de exemplu, vaccinarea, ne-am vaccinat cu toţii, cei din PSD, am participat la campanii de promovare a vaccinării, dar în momentul în care au văzut foarte clar guvernanţii că a fost un eşec campania de vaccinare şi promisiunile făcute legate de vaccinare şi au fost greşeli strategice legate de faptul că la un moment dat, vrând să arate că totul se liberalizează mai repede în perspectiva congreselor, practic s-a anunţat că am intrat în normalitate, în acel moment în care oamenii s-au oprit cu vaccinarea, au început tot felul de idei legate de vaccinarea obligatorie sau vaccinarea (testarea-n.r.) profesorilor pe banii lor şi tot felul de idei care vin de la Guvern şi care nu sunt fundamentate şi care creează o respingere artificială a ideii de vaccinare, pentru că oamenii vor să-şi apere libertăţile”.

Întrebat dacă nu se impun totuşi măsuri mai ferme în privinţa vaccinării, din moment ce rata de imunizare este foarte mică, social-democratul a răspuns: „Ar fi trebuit luate măsuri de prevenţie şi de testare, care să meargă încontinuu. La 1 mai, când premierul a anunţat că începând de la 1 iunie vom circula liber, nu vom mai avea nici un fel de restricţii aproape, că am ieşit de fapt din valul trei, în momentul acela s-a blocat orice campanie de vaccinare, de la o zi la alta. Asta înseamnă că nu ar fi trebuit să ne jucăm politic cu vaccinarea şi cu mesajele acestea că noi suntem eliberatorii, vă scoatem din casă (…). Acum a început de exemplu o premiere a celor care se vaccinează, loterii. De ce nu s-a făcut asta tot timpul? Se ştia că există valul patru, oamenii ar fi trebuit să fie continuu ţinuţi în priză cu aceste lucruri (…). Nu ar fi trebuit să lăsăm garda jos în ceea ce priveşte vaccinarea, în tot acest timp (…). Noi am stat prost la strategie şi aceasta va duce să acţionăm din nou pompieristic în această toamnă, să avem o situaţie în care probabil să-i obligăm pe oameni să facă lucruri pe care i-am fi putut convinge să le facă şi am fi fost mulţumiţi cu toţii”.​

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT