• La miezul nopții au intrat în vigoare noile restricții
  • Nu se va mai putea ieși afară între orele 23:00 și 05:00 fără declarație pe proprie răspundere
  • Pe declarație trebuie trecute numele și prenumele, data nașterii, adresa de domiciliu, adresa locului de muncă, unde te deplasezi, motivul deplasării, data și semnătura
  • Declarația poate fi înlocuită doar de legitimația de serviciu sau adeverință

Petronela Axinte, corespondent Aleph News: „Să începem cu ce e cel mai simplu: Masca de protecție, care devine obligatorie peste tot, inclusiv în spațiile deschise. Nu mai avem voie la piață, pentru că se închide. Se închid și școlile, toți elevii vor învăța online. Rămân în schimb deschise magazinele, centrele comerciale și mall-urile, însă doar până la ora 21:00.

O altă măsură vizează instituțiile publice și toate firmele, care trebuie să își organizeze astfel activitatea, încât munca să se facă de la domiciliu sau să fie în sistem de telemuncă.

Dacă nu se poate realiza acest lucru, angajații trebuie să vină prin rotație la lucru, în schimburi, astfel încât să nu se intersecteze prea mult, dar cel mai important, așa cum ai spus și tu, din această noapte, în intervalul 23-5, nu mai poți să te deplasezi decât cu motive bine întemeiate.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Avem voie să ieșim din casă noaptea, dacă mergem sau ne întoarcem de la locul de muncă, de asemenea putem ieși dacă avem o urgență medicală sau trebuie să cumpărăm medicamente de la farmacie – pentru că farmacia rămâne deschisă.

Putem ieși și pentru a îngriji o persoană bolnavă sau în caz de deces în familie – dar și în aceste situații e nevoie de o justificare, fie de la angajator, fie pe proprie răspundere. Pe declarație trebuie să scrie numele și prenumele, data nașterii, adresa de domiciliu, adresa locului de muncă, unde te deplasezi, motivul deplasării, și bineînțeles, data și semnătura”.

Ce reguli trebuie să respectăm de luni:

  • Nu mai putem ieși din casă după ora 23:00 dacă nu avem o declarație pe propria răspundere sau o adeverință de la angajator;
  • Toate magazinele vor fi închise după ora 21:00, excepție fac farmaciile, benzinăriile și unitățile care au serviciu de livrare.

Declarația pe propria răspundere

Această declarație poate fi descărcată de pe site-ul nostru, dar și de pe site-ul administrat de cei de la Grupul de Comunicare Strategică.

Trebuie să avem declarația în intervalul orar 23:00 – 05:00.