• Nava turcă se afla în sudul Mării Mediterane, la 200 de kilometri de oraşul libian Bengazi
  • Nu este clar dacă Ankara, care susţine Guvernul de Uniune Naţională din Libia, se poate opune inspectării unei nave de către Misiunea internaţională a UE
  • Uniunea Europeană va analiza, la summitul din 10-11 decembrie, posibilitatea impunerii unor sancţiuni împotriva Turciei

Administraţia Recep Tayyip Erdogan a oprit o acţiune a unei fregate germane din cadrul Misiunii Uniunii Europene de percheziţionare a unei nave comerciale suspectată că ar transporta armament în Libia, incidentul generând noi tensiuni între Turcia şi UE.

Militari de la bordul fregatei germane Hamburg, care participă la Misiunea UE „Irini” de respectare a embargoului impus Libiei, au urcat duminică la bordul navei-cargo Roseline A., aparţinând Turciei.

Militarii germani au vrut să efectueze o inspecţie de rutină, în contextul suspiciunilor referitoare la încălcarea embargoului privind aprovizionarea cu armament a Libiei. Nava turcă se afla în sudul Mării Mediterane, la 200 de kilometri de oraşul libian Bengazi. Iniţial, echipajul turc a permis percheziţia, dar, ulterior, la ordinul unor oficiali politici de la Ankara, echipajul a refuzat finalizarea verificării navei, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Nu este clar dacă Ankara, care susţine Guvernul de Uniune Naţională din Libia, se poate opune inspectării unei nave de către Misiunea internaţională a UE, autorizată de Naţiunile Unite.

Recomandări

CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
AFACERI RUSIA-COREEA
STĂ PROST CU VÂNZAREA
REVOLTA ROBOȚILOR
CE-AU GĂSIT AL LOR SĂ FIE
ANIME ȘI MANGA

Protestăm faţă de această acţiune, care s-a desfăşurat fără autorizaţie şi prin utilizarea forţei„, acuză Ministerul turc de Externe, citat de site-ul T-online.de. În schimb, Germania anunţă că procedura a fost iniţiată în mod legal.

Ca urmare a incidentului, Uniunea Europeană va analiza, la summitul din 10-11 decembrie, posibilitatea impunerii unor sancţiuni împotriva Turciei.

Relaţiile dintre Turcia şi UE sunt tensionate din cauza crizelor din Siria, Libia, estul Mării Mediterane şi Nagorno-Karabah.