• Terasele se închid în funcție de rata de incidență
  • Spațiile comerciale se închid la 18:00 în week-end, în București
  • Restricția se aplică și în timpul săptămânii, dacă rata trece de 7,5
  • Oana Iliescu: Cred că undeva la 80% e vânzarea pe seară

Poți să protestezi față de restricții cât vrei, atât timp cât le respecți. Așa le răspunde premierul Cîțu, celor care protesează împotriva noilor măsuri de restricție.

Ce spun oficialii

„Acum câteva luni de zile ne spuneau că suntem prea relaxați și că România este singura țară din Uniunea Europeană relaxată. Acum vin și ne spun că impunem restricții. Toți am obosit, ne luptăm cu pandemia de un an de zile și am făcut toate eforturile.”, a declarat Florin Cîțu.

„Chiar sunt mai ușoare decât măsurile din alte țări și care ne permit poate să controlăm situația cât de cât până vaccinarea merge mai departe.”, a declarat Raed Arafat.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

„1.000 de oameni care participă la proteste într-o locație peste câteva ore, fără mască, fără respectarea măsurilor protecție sanitare peste cateva ore vor fi în societate, potențial 1.000 de persoane care pot infecta alți oameni nevinovați care respectă măsurile de protecție sanitară.”, a meționat Lucian Bode, Ministrul Afacerilor Interne.

Noile măsuri bulversează antreprenorii

De un an se luptă și antreprenorii, care nu mai știu cum să reziste pe piață. Terasele se închid ba la 18:00, ba la 20:00 seara. Iar asta aduce pierderi mari. Oana Iliescu, proprietara unui restaurant din București, este bulversată de când a aflat că businessul ei se închide sau nu în funcție de rata de infectare.

„Oamenii se retrag spre casă seara și atunci în mare parte, cred că undeva la 80% e vânzarea pe seară. Închid când mi se dă voie. Ar fi păcat să nu profit, dacă în cursul săptămânii se continuă cu programul până la 10:00 să nu țin până la ora 10:00.”, a mărturisit aceasta.

Cu decizii contradictorii și schimbate la câteva luni, antreprenorul român se așteaptă să își piardă businessul, nu să primească ajutor de la stat.

„Dacă restricțiile vin așa una după alta, de pe o zi pe alta, trebuie să ne reorganizăm de fiecare dată. După ce am închis, o să stăm la o ședință să stabilim programul pe următoarele zile.”, a mai adăugat Oana Iliescu.

Dacă un oraș are o incidență de peste 4 la mie, oamenii nu au voie să mai ia cina în oraș la sfârșit de săptămână. Dacă rata este peste 7,5, măsura se aplică în fiecare zi a săptămânii.