• Angela Merkel reafirmă decizia Germaniei de a finaliza proiectul Nord Stream 2, în ciuda opoziției SUA, potrivit Süddeutsche Zeitung.
  • Cancelarul german consideră că aceste sancţiuni extrateritoriale ale Statelor Unite sunt nelegitime.
  • Proiectul are la nivel internațional importante implicații strategice, având totodată un rol important pentru economia landului german Mecklenburg-Pomerania de Vest.

Cancelarul german Angela Merkel a reafirmat angajamentul guvernului german de a continua și finaliza construcția controversatei conducte de gaz Nord Stream 2.

Merkel a făcut aceste comentarii marți, în cadrul unei conferințe de presă în portul orașului Stralsund, la finalul unei vizite făcute în circumscripția sa electorală, pe fondul amenințărilor cu sancțiuni din partea Congresului SUA.

„Sancțiunile extrateritoriale care se extind dincolo de teritoriul SUA sunt ilegale”

„Nu considerăm că aceste sancţiuni extrateritoriale, adică cele care se extind dincolo de teritoriul Statelor Unite, sunt legale”, a declarat cancelarul german.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

La începutul lunii august, într-o adresă către portul german Sassnitz-Mukran de la Marea Baltică, trei senatori americani au exprimat amenințări cu măsuri punitive împotriva membrilor consiliului de administrație, directorilor și acționarilor.

Nord Stream 2 Angela Merkel
Sursa Foto: Profimedia

Implicații strategice internaționale strâns legate de Nord Stream 2

Nord Stream 2 joacă un rol important pentru economia landului german Mecklenburg-Pomerania de Vest, conductele fiind expediate din portul Sassnitz, iar gazul rusesc urmând să ajungă în orașul-port Lubmin.

De Nord Stream 2 se leagă importante interese strategice. De o parte se află Rusia, ca furnizor, şi Germania împreună cu alte state europene, ca beneficiari.

De cealaltă parte se află statele de tranzit de până acum, Ucraina, dar şi Polonia şi ţările baltice, care pe viitor vor fi lipsite de încasările din taxele de tranzit.

Iar SUA ia partea celei din urmă tabere. Susținând că proiectul ar putea transforma Germania în „ostaticul Rusiei”, Trump a ameninţat o serie de firme europene cu sancţiuni în cazul în care participă la construcţia gazoductului.