• Bergen Engines are aproximativ 950 de angajați și a avut venituri de 332 milioane de dolari în 2019
  • Relațiile dintre Norvegia și Rusia, care au graniță comună în Arctica, s-au îmbunătățit treptat în era de după Războiul Rece
  • Ambasada Rusiei la Oslo a declarat că decizia Norvegiei de a suspenda vânzarea denotă sentimentele anti-rusești și provoacă îngrijorare

Norvegia va interzice vânzarea planificată de către compania britanică Rolls-Royce a unui producător norvegian de motoare navale către o companie rusă, din motive de securitate națională, a declarat marți ministrul justiției din țara nordică, citat de Reuters.

Deținut de Rolls-Royce de mai bine de 20 de ani, Bergen Engines este furnizor al marinei militare norvegiene, precum și al industriei globale de transport maritim.

La 9 martie, guvernul norvegian a declarat că a suspendat temporar vânzarea, în valoare de 150 de milioane de euro, a producătorului Bergen către TMH Group, în timp ce evaluează implicațiile asupra securității.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

„Avem acum suficiente informații pentru a concluziona că este necesar să împiedicăm vânzarea companiei către un grup dintr-o țară cu care nu avem cooperare în materie de securitate”, a declarat parlamentului ministrul Justiției Monica Maeland.

Relațiile dintre Norvegia și Rusia, care au graniță comună în Arctica, s-au îmbunătățit treptat în era de după Războiul Rece, înainte de a suferi un regres când Moscova a anexat Crimeea, în 2014.

Ambasada Rusiei la Oslo a declarat pe 10 martie că decizia Norvegiei de a suspenda vânzarea denotă sentimentele anti-rusești și provoacă îngrijorare.

Anunțând vânzarea, Rolls-Royce a declarat luna trecută că tranzacția cu TMH din Rusia face parte din planul general al grupului de a depăși pandemia COVID-19.

„Tehnologia posedată de Bergen Engines și motoarele pe care le produce ar fi de interes strategic pentru Rusia și ar fi sporit capacitățile militare rusești”, a declarat guvernul norvegian într-un comunicat.

Bergen Engines are aproximativ 950 de angajați și a avut venituri de 332 milioane de dolari în 2019.