Norvegia blochează planul Rusiei din motive de „securitate”. O companie britanică este prinsă la mijloc

6050619 21.10.2019 Norwegian delegation of military service veterans during the laying of flowers at the obelisk, "Grieving Mother" in Murmansk region, Russia. The obelisk is part of the memorial complex, "Valley of Glory" in the Pechenga district of the Murmansk region. This event is part of the framework of events dedicated to the 75th anniversary of the end of the 1944 Petsamo-Kirkinessky operation during World War II.,Image: 478200674, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Norvegia va interzice vânzarea planificată de către compania britanică Rolls-Royce a unui producător norvegian de motoare navale către o companie rusă, din motive de securitate națională, a declarat marți ministrul justiției din țara nordică, citat de Reuters.

Deținut de Rolls-Royce de mai bine de 20 de ani, Bergen Engines este furnizor al marinei militare norvegiene, precum și al industriei globale de transport maritim.

La 9 martie, guvernul norvegian a declarat că a suspendat temporar vânzarea, în valoare de 150 de milioane de euro, a producătorului Bergen către TMH Group, în timp ce evaluează implicațiile asupra securității.

„Avem acum suficiente informații pentru a concluziona că este necesar să împiedicăm vânzarea companiei către un grup dintr-o țară cu care nu avem cooperare în materie de securitate”, a declarat parlamentului ministrul Justiției Monica Maeland.

Relațiile dintre Norvegia și Rusia, care au graniță comună în Arctica, s-au îmbunătățit treptat în era de după Războiul Rece, înainte de a suferi un regres când Moscova a anexat Crimeea, în 2014.

Ambasada Rusiei la Oslo a declarat pe 10 martie că decizia Norvegiei de a suspenda vânzarea denotă sentimentele anti-rusești și provoacă îngrijorare.

Anunțând vânzarea, Rolls-Royce a declarat luna trecută că tranzacția cu TMH din Rusia face parte din planul general al grupului de a depăși pandemia COVID-19.

„Tehnologia posedată de Bergen Engines și motoarele pe care le produce ar fi de interes strategic pentru Rusia și ar fi sporit capacitățile militare rusești”, a declarat guvernul norvegian într-un comunicat.

Bergen Engines are aproximativ 950 de angajați și a avut venituri de 332 milioane de dolari în 2019.

Exit mobile version