Parlamentul norvegian a declarat ca infracțiuni discursurile instigatoare la ură împotriva persoanelor transgender și bisexuale.
• Persoanele gay și lesbiene sunt protejate de codul penal norvegian încă din 1981.
• Pentru observațiile private la adresa persoanelor LGBT se poate primi o amendă sau până la un an de închisoare, iar pentru comentarii publice, maximum trei ani de închisoare.

Protejarea lesbienelor și a homosexualilor în fața discursurilor instigatoare la ură este legiferată în Norvegia încă din 1981. Acum prevederile codului penal au fost extinse, protejându-i în acest sens și pe transsexuali și pe bisexuali, informează Gay Times.

Parlamentul Norvegiei a sprijinit pe 10 noiembrie amendamentele la legislația din 1981. Sunt protejate acum genul, identitatea sau exprimarea de gen de discursurile instigatoare la ură și a fost schimbată expresia „orientare homosexuală” cu „orientare sexuală” pentru a arăta că sunt protejate persoanele bisexuale.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Codul penal existent pedepsea cu până la un an de închisoare pe cei care făceau remarci private și cu detenție de până la trei ani pentru remarci făcute în public.

Proiectul de lege a fost salutat de către susținătorii LGBTQ, iar Birna Rorslett, vice-președinte al Asociației Persoanelor Transgender din Norvegia, a spus: „Sunt efectiv foarte ușurată, pentru că (lipsa protecției juridice) a fost o oroare pentru transsexuali pentru mulți, mulți ani”.

Persoanele transsexuale sunt „un grup expus atunci când vine vorba de discriminare, hărțuire și violență”, a declarat ministrul Justiției și Securității Publice Monica Maeland.

De asemenea, Codul penal norvegian a fost modificat, astfel încât pedepsele pentru persoanele acuzate de infracțiuni violente vor fi mai dure dacă se consideră că atacul a fost motivat de orientarea sexuală sau identitatea de gen a unei persoane.

Cei care s-au opus acestei legi au susținut că aceasta incriminează libertatea de exprimare a celor care se opun drepturilor LGBTQ, spune Anine Kierulf, profesor asistent de drept la Universitatea din Oslo. E foarte greu de susținut urmărirea penală, trebuind să existe incitare directă la violență împotriva unor oameni sau să fie folosit un limbaj dezumanizant, a spus ea.
„Există o mulțime de lucruri foarte neplăcute pe care le poți spune despre grupurile protejate”, a adăugat Kierulf.