• Două companii sunt acum însărcinate cu cartografierea apelor puțin adânci din largul Norvegiei pentru a avansa amprenta energetică eoliană offshore a națiunii.
  • Norvegia se numără printre principalii producători mondiali de țiței și gaze naturale, ajutând economia europeană să compenseze pierderea combustibililor ruși din cauza sancțiunilor.
  • Norvegia investește aproximativ 1.000 de miliarde de dolari pentru a ajunge la o economie netă zero până în 2050.

Două companii sunt acum însărcinate cu cartografierea apelor puțin adânci din largul Norvegiei pentru a avansa amprenta energetică eoliană offshore a națiunii, a declarat vineri guvernul. Direcția norvegiană pentru petrol, autoritatea de reglementare în domeniul energiei din această țară, a atribuit contracte firmei olandeze de date geologice Fugro și consultantului în științe geologice Enviros pentru a cartografia cele mai puțin adânci zone de pe fundul mării pentru potențiala implementare a energiei eoliene.

Norvegia se numără printre principalii producători mondiali de țiței și gaze naturale, ajutând economia europeană să compenseze pierderea combustibililor ruși din cauza sancțiunilor impuse de Occident din cauza războiului din Ucraina. Dar își alimentează întreaga economie în mare parte cu resurse de energie regenerabilă. Compania energetică norvegiană Equinor, de exemplu, a început anul trecut operațiunile la parcul său eolian plutitor și offshore Hywind Tampen din Marea Nordului. Această instalație va furniza, în cele din urmă, aproximativ 35% din energia necesară pentru funcționarea infrastructurii de la câmpurile de petrol și gaze Gullfaks și Snorre. La rândul său, aceasta va reduce aproximativ 200.000 de tone de dioxid de carbon în fiecare an.

NPD a declarat că au fost forate mii” de sonde în platforma continentală norvegiană, dar până acum nu s-a pus accentul pe apele mai puțin adânci. Guvernul a declarat că cei aproximativ 600 de metri de sus sunt cei care prezintă interes pentru dezvoltatorii de energie eoliană.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Lars Jensen, un geofizician responsabil de proiect pentru NPD, a declarat că în această zonă este ancorată baza unei turbine eoliene, astfel că oamenii de știință au nevoie de o analiză detaliată a condițiilor de pe fundul mării. Planificatorii vor trebui să navigheze între depozitele de gaze naturale din apele de mică adâncime, bolovani, doline și alți factori geologici înainte de a merge mai departe.

NPD are mulți ani de experiență și cunoștințe vaste atunci când vine vorba de operarea și achiziționarea de date seismice din industria petrolului și a gazelor”, a adăugat Arne Jacobson, directorul adjunct pentru tehnologie al agenției. Este pozitiv faptul că această experiență poate fi folosită pentru a contribui la sprijinirea tranziției energetice.”

Norvegia are una dintre piețele cu cea mai rapidă creștere pentru energia eoliană offshore. Datele Agenției Internaționale pentru Energie arată că producția de energie electrică pe bază de vânt în 2020, ultimul an complet pentru care AIE a furnizat date, a crescut cu 80% față de anul precedent. Norvegia investește aproximativ 1.000 de miliarde de dolari pentru a ajunge la o economie netă zero până în 2050.