• S-a întâmplat din cauza unei scăderi mari a prezenței la vot.
  • Populația pro-independență nu a participat la vot din cauză că trece printr-o perioadă de doliu.
  • Emmanuel Macron spune că începe de acum o perioadă de tranziție, în urma votului.

Teritoriul francez al Noii Caledonii a votat împotriva independenței în cadrul unui referendum desfășurat duminică, potrivit rezultatelor provizorii, pe fondul unei scăderi mari a participării la vot din cauza boicotării votului de către mișcarea pentru independență.

Populația autohtonă Kanak, care este în mare parte favorabilă independenței, a cerut neparticiparea la referendum deoarece se află într-o perioadă de doliu de 12 luni în urma unei creșteri bruște a infecțiilor cu coronavirus din septembrie. Rezultatele provizorii publicate de autoritățile franceze au arătat că numărul persoanelor care ar fi spus nu pentru independență a fost de 96,5%, în timp ce prezența la vot a fost de 43,9%. Votul de duminică, al treilea și ultimul scrutin pe această temă, urmează după două scrutine anterioare, în 2018 și 2020.

„Caledonienii au ales să rămână francezi. Ei au decis acest lucru în mod liber. Nu putem ignora faptul că electoratul a rămas profund divizat de-a lungul anilor. Începe acum o perioadă de tranziție”, a declarat președintele francez Emmanuel Macron într-un discurs televizat.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Președintele Congresului din Noua Caledonie, Roch Wamytan, un lider pro-independență, a declarat că regretă că guvernul francez a respins apelul lor de a amâna cel de-al treilea referendum până în septembrie 2022, din respect pentru obiceiurile locale de doliu. „Acest referendum, pentru noi, nu este cel de-al treilea referendum. Noi considerăm că există doar două referendumuri legitime. 2018 și 2020. Acest referendum este referendumul statului francez, nu al nostru”, a declarat el la radio Franceinfo.