• Puțin peste 41% dintre alegătorii cu drept de vot au votat până la ora locală 17.00.
  • Referendumul este organizat pentru a vota indepedența teritoriului francez al Noii Caledonii.

Teritoriul francez al Noii Caledonii este pe cale să respingă independența în cadrul unui referendum organizat duminică, a anunțat presa locală, în condițiile în care prezența la vot a scăzut considerabil din cauza boicotării votului de către mișcarea pentru independență. Populația autohtonă Kanak, care este în mare parte în favoarea independenței, a cerut neparticiparea la referendum deoarece se află într-o perioadă de doliu de 12 luni, în urma unui val de infecții cu coronavirus din septembrie.

„Primele semne în Noua Caledonie că apelul mișcării pentru independență la neparticipare este luat în considerare”, a declarat pe Twitter un jurnalist din Pacific, Nic Maclellan. „În timp ce există cozi de alegători la primăria din Noumea, în capitală, puțini alegători se prezintă la vot până acum în zonele cu majoritate kanak din Insulele Loiale și din Provincia de Nord” .

Puțin peste 41% dintre alegătorii cu drept de vot au votat până la ora locală 17.00 (06.00 GMT), a precizat ambasada Franței în Noua Caledonie. Această cifră este mult sub cea înregistrată la aceeași oră în timpul scrutinului din 2020, când aproape 80% din voturi fuseseră exprimate. Analiștii se tem că un vot negativ va stârni furie în rândul celor care susțin independența, alimentând instabilitatea.

Recomandări

S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
SISTEMUL „TYCHE" ÎȚI PUNE DIAGNOSTICUL
CE FACI CU CEL MIC ÎN MINIVACANȚĂ?
DRULĂ PROPUNE MĂRIREA NOTELOR LA BAC
UE VREA NOI REGLEMENTĂRI PENTRU TIKTOKLITE
TÎLVAR VREA OBUZIERE DIN COREEA DE SUD

Unul dintre cele cinci teritorii insulare care se întind în Indo-Pacific deținute de Franța, Noua Caledonie este piesa centrală a planului președintelui Emmanuel Macron de a-și spori influența în Pacific.

Votul de duminică este al treilea prevăzut de un acord încheiat la un deceniu după ce au început discuțiile privind viitorul insulei, în 1988, și care prevedea o serie de referendumuri de independență.

În anii 1980 au izbucnit lupte în acest teritoriu bogat în nichel, situat la 1.200 km la est de Australia și la 20.000 km de Franța, între susținătorii independenței și cei care doreau să rămână francezi.