Noua tulpină din Marea Britanie se răspândește rapid. Franța anunță că a depistat primul caz pe teritoriul său

Un prim caz de contaminare cu noua tulpină a virusului SARS-CoV-2 apărută în Marea Britanie a fost descoperit vineri în Franţa, anunţ Ministerul Sănătăţii, potrivit BFMTV.

Persoana contaminată, un francez rezident în Regatul Unit, este asiptomatică şi a fost izolată la domiciliu, potrivit comunicatului.

Sosit „de la Londra, la 19 decembrie”, el „a fost luat în observaţie de CHU (spital universitar) pe 21 şi detectat pozitiv”, se arată în comunicatul ministerului sănătății. „Este vorba despre prima contaminare cu mutaţia VOC 202012/01 a coronavirusului, posibil mult mai contagioasă, care a fost semnalată în Franţa”, se mai arată în comunicat.

Centrul naţional de referinţă pentru viruşii infecţiilor respiratorii (CNR) a confirmat vineri infectarea cu această mutaţie.

Autorităţile sanitare au procedat la un contact tracing (urmărire a contactelor) angajaţilor din domeniul medical care au luat în observaţie pacientul şi la căutarea persoanelor sale de contact cu risc, pentru a proceda la izolarea strictă a acestora”, se precizează în comunicat.

Pe lângă acest caz, „până în momentul de faţă, mai multe prelevări pozitive putând evoca mutaţia VOC 202012/01 sunt în curs de secvenţiere de către laboratoarele CNR”, a adăugat ministerul.

Un caz similar a fost semnalat în Germania, la o femeie sosită cu avionul de la Londra. De asemenea, Japonia a anunțat că a depistat cinci cazuri ale noii mutații.