• Noua Zeelandă a interzis folosirea limbajului birocratic stufos în documentele elaborate de toate autoritățile publice.
  • Funcționarii vor trebui să comunice clar cu publicul, ca parte a unei încercări de îmbunătățire a accesibilității pentru toate părțile societății.
  • Legea a fost însă adoptată cu voturile laburiștilor, Partidului Verde și a celui care reprezintă comunitatea indigenă maori.

Noua Zeelandă a interzis folosirea limbajului birocratic stufos în documentele elaborate de toate autoritățile publice, potrivit The Guardian.

Legea Limbajului Simplu” a fost adoptată de parlamentul de la Wellington ieri seară, aceasta stipulând că oficialii trebuie să folosească limbaj simplu, ușor de înțeles atunci când comunică cu publicul.

Guvernul afirmă că adoptarea proiectului legislativ va crea o democrație mai incluzivă, în special pentru persoanele care nu vorbesc limba engleză ca limbă nativă, persoanele cu dizabilități și cele cu niveluri de educație scăzute.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Multe din informațiile pe care noi le primim ca membri ai publicului din partea departamentelor guvernamentale folosesc un limbaj complicat, jargou și acronime inutile. Aceasta este o schimbare de bun simț care va ușura interacțiunile neozeelandezilor cu sectorul public” , afirmă inițiatoarea legii, deputata laburistă Nelson Rachel Boyack.

Boyack a precizat că proiectul a fost inspirat de o lege similară adoptată de Congresul american în 2010 care cere guvernului federal de la Washington ca documentele sale să fie redactate într-o manieră „clară, concisă și bine organizată” .

Limbajul sofisticat, interzis prin lege

Nu toată lumea a fost însă convinsă de măsură, opoziția promițând că va anula prevederile legii dacă va câștiga alegerile de anul viitor.

Simeon Brown, un deputat al Partidului Național, o formațiune de centru-dreapta, a spus că proiectul legislativ a fost „o soluție care căuta o problemă” și că doar va crea noi straturi de birocrație sub forma unor ofițeri care să verifice limbajul.

Poliția limbajului simplu! Asta vor deveni ei. Poliția limbajului simplu care va avea mape și halate albe, fugind de colo-colo să se uite peste umărul funcționarilor publici. Scriu ei cuvinte mai mici de o silabă?” , a spus el.

Legea a fost însă adoptată cu voturile laburiștilor, Partidului Verde și a celui care reprezintă comunitatea indigenă maori.