• Noua Zeelandă a declarat stare de urgență la nivel național din cauza impactului ciclonului Gabrielle asupra țării.
  • Ministrul pentru gestionarea situațiilor de urgență, Kieran McAnulty, a semnat declarația luni, a anunțat guvernul într-un comunicat.
  • Este doar a treia oară în istoria Noii Zeelande când a fost declarată starea de urgență națională.

Ministrul pentru gestionarea situațiilor de urgență din Noua Zeelandă, Kieran McAnulty, a semnat luni declarația privind starea de urgență națională din cauza ciclonului Gabrielle, conform site-ul oficial al Guvernului Noii Zeelande.

McAnulty a scris pe contul său de Twitter că aceasta este a treia oară în istoria țării când este introdusă starea de urgență națională. Acesta este un eveniment meteorologic fără precedent care are un impact major în mare parte din Insula de Nord” , a spus el.

Locuitorii din mai multe regiuni, precum Northland și Auckland, cel mai mare oraș al țării, au fost avertizați de către departamentul de apărare civilă cu privire la riscul ridicat de inundații provocate de valuri. Mii de persoane au rămas fără curent electric în Insula de Nord.

Potrivit prognozei, în următoarele 20 de ore sunt așteptate rafale de vânt de 130 km/oră.

Transportatorul național Air NZ a anulat duminică toate zborurile interne din și spre Auckland, iar numeroase zboruri internaționale sunt, de asemenea, anulate.

Majoritatea școlilor și centrelor de îngrijire a copiilor din regiune au fost închise, iar 26 de adăposturi de urgență și centre de apărare civilă au fost înființate în Auckland, potrivit departamentului de apărare civilă.

Declarația se va aplica celor 6 regiuni care au declarat starea de urgență locală: Northland, Auckland, Tairāwhiti, Bay of Plenty, Waikato și Hawkes Bay” , a precizat McAnulty.