• Trei cutremure puternice au lovit Noua Zeelandă.
  • Ultimul seism a avut magnitudinea 8,1, al doilea 7,4, iar primul 7,2.
  • Toate s-au produs în cursul zilei de vineri.

UPDATE 06.00: Valurile ar putea ajunge la trei metri deasupra nivelului mării, spun specialiștii

Autoritățile au emis avertizări şi pentru alte insule din Pacific, cum ar fi Tonga, Samoa Americană, Fiji, Vanuatu şi Hawaii. Asta după ce specialiştii au avertizat că valurile ar putea ajunge la trei metri deasupra nivelului mării.

„Când am simţit cutremurul, nu am putut sta în picioare în casă, aşa că am luat familia şi am ieşit”, povestește un martor.

Oamenii au fost sfătuiţi să evacueze zona cât mai repede şi să meargă pe terenuri mai înalte. La scurt timp, s-au format coloane de maşini.

Recomandări

ALICIA KEYS E NOMINALIZATĂ LA TONY AWARDS
O GENERAȚIE DE SINGURATICI
MENIU A LA GREC
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE

Ascultaţi ce vă transmit autorităţile şi urmaţi toate instrucţiunile de evacure din zona voastră. Dacă vi s-a cerut să evacuaţi zona, faceţi asta. Nu staţi acasă. Nu vă întoarceţi până nu primiţi un mesaj clar din partea celor de la Apărarea Civilă”, a spus Roger Ball, directorul Situaţiilor pentru Urgenţă.

Kiri Allan, ministrul gestionării situaţiilor de urgenţă din Noua Zeelandă a spus că zova care a fost evacuată a fost extinsă şi toate acestea din motive de siguranţă.

După cum ştiţi, zona care a trebuit evacuată a fost extinsă. Şi acum acoperă zona de la coasta de vest a Insulei de Nord de la Capul Reinga la Ahipara, coasta de est a Insulei de Nord de la Capul Reinga la Whangārei, de la Matata la Golful Tolaga, inclusiv Whakatane şi Opotiki şi Insula Marea Barieră”, a spus și Kiri Allan, ministrul Gestionării Situaţiilor de Urgenţă.

În acest moment în mai multe zone nivelul ameninţării de tsunami a fost anulat. 

UPDATE 00:22 – Există relatări despre o activitate neobișnuită a valurilor, în jurul coastei Noii Zeelande, deși, în prezent, acest lucru nu este considerat un pericol.

Luke Robinson, reporter la Newshub Sports, a postat pe Twitter o fotografie din Golful Tokomaru, la nord de Gisborne.

Zonele afectate

UPDATE 23:22 – Mai multe state au primit avertizare de tsnumani, după cel de-al treilea seism din Noua Zeelandă

• Australia
• Antarctica
• Chile
• Colombia
• Costa Rica
• Ecuador
• Mexico
• Panama
• Peru
• Samoa

UPDATE 23:08 – Primul val ar putea lovi Noua Zeelandă în apropierea Lottin Point

Sirena de tsunami a fost pornită în zonele de coastă din Noua Zeelandă, unde există ordine de evacuare.

National Emergency Management Agency scrie pe Twitter că primele valuri ar putea ajunge în zona Lottin Point la ora 09:49, ora locală.

Ultimul seism a avut magnitudinea 8,1

Ultimul a avut magnitudinea 8 și s-a produs în Insulele Kermadec, care aparţin de Noua Zeelandă, a anunţat Centrul Seismologic Euro-Mediteranean (EMSC).

Specialiştii de la EMSC au anunțat că seismul s-a produs la o adâncime de 10 kilometri. Autoritățile neo-zeelandeze au emis o nouă alertă de tsunami, după ce ultimul seism, al treilea, a avut magnitudinea 8. Așadar, regiunea a fost zguduită vineri de trei cutremure puternice.

Primul a avut magnitudinea 7,2 și s-a produs în largul estului Insulei de Nord a Noii Zeelande, dar alerta de tsunami a fost retrasă ulterior, iar al doilea seism a avut loc tot în largul insulelor Kermadec, având magnitudinea de 7,4.

Locuitorii din mai multe regiuni din nordul țării au primit ordin de evacuare. Cel mai apropiat oraș de epicentrul cutremurului este Gisborne, cu o populație de aproximativ 35.500 de locuitori. Oamenii din jurul coastei Marlborough sunt sfătuiți să stea departe de plaje sau să utilizeze barcile, în timp ce personalul consiliului evaluează riscul.

Un purtător de cuvânt al Consiliului districtului Marlborough a declarat că nivelul amenințării cu tsunami pentru coasta Insulei de Sud, inclusiv Marlborough din cauza cutremurului de la Kermadecs din această dimineață, este încă evaluat, potriivt RNZ.