Noua Zeelandă renunţă la controalele de la graniţă. Jacinda Ardern: „Suntem pregătiţi să primim lumea înapoi”

Noua Zeelandă sursă foto - Twitter
  • Premierul a anunțat că Noua Zeelandă este un loc sigur de vizitat după ce au reușit să treacă de numărul mare de cazuri COVID-19.
  • Totuși, marți au fost înregistrate 21.000 de cazuri noi.
  • Anunţul făcut de premier nu a vizat călătoriile celo din ţări precum China şi India, care au nevoie de vize pentru a vizita Noua Zeelandă.

Noua Zeelandă va renunţa mai devreme la controalele stricte de la graniţă, deoarece răspunsul ţării la pandemie a făcut din aceasta „un loc sigur de vizitat”, a declarat miercuri premierul Jacinda Ardern.

„Sunt mândră că Noua Zeelandă este o ţară capabilă, în acest moment, să ofere un loc sigur în care turiştii noştri să se întoarcă”, a spus Ardern, care a adăugat că australienii vaccinaţi ar putea vizita ţara fără a fi supuşi carantinei sau autoizolării începând cu luna aprilie, în loc de luna iulie, planificată iniţial.

Călătorii din naţiunile care au acorduri de scutire de vize cu Noua Zeelandă – inclusiv pieţele majore din emisfera nordică, Japonia, Singapore, Coreea şi Taiwan – vor putea face acelaşi lucru de la 1 mai, scrie France 24.

Ardern a descris schimbarea ca fiind un impuls major pentru industria turismului din Noua Zeelandă, care se confruntă cu dificultăţi. „Suntem pregătiţi să trecem în siguranţă la un nou capitol al gestionării pandemiei, această schimbare aduce cu sine oportunităţi economice uriaşe”, a declarat ea.

Turismul a fost cel mai mare generator de venituri din exportul Noii Zeelande înainte de pandemie, generând peste 16 miliarde de dolari neozeelandezi (10,9 miliarde de dolari) anual, 40 la sută dintre turişti venind din Australia.

În cea mai mare parte a pandemiei, toate persoanele sosite din străinătate au trebuit să treacă prin două săptămâni de carantină în unităţi hoteliere administrate de guvern şi patrulate de armată.

Controalele au ajutat la menţinerea virusului în afara comunităţii pentru perioade îndelungate, dar țara se confruntă în prezent cu un val de infecţii cu varianta Omicron, marţi fiind înregistrate peste 21.000 de cazuri noi. Cu toate acestea, populaţia este vaccinată, peste 95% fiind dublu vaccinată.

Ardern a declarat că Noua Zeelandă are cea mai mică rată de mortalitate din lumea dezvoltată şi că răspunsul său la pandemie o va face atractivă pentru turişti pe o piaţă internaţională competitivă. „Suntem un loc sigur de vizitat şi Noua Zeelandă va fi pregătită cu braţele deschise”, a spus ea.

Anunţul nu a vizat sosirile din ţări precum China şi India, unde sunt necesare vize pentru a vizita Noua Zeelandă, care în prezent trebuie să se autoizoleze timp de 10 zile la sosire. Această cerinţă nu ar trebui să fie eliminată până în octombrie, dar Ardern a spus că este posibil ca şi această dată să fie devansată.