• Noua Zeelandă nu a mai înregistrat cazuri noi de COVID-19 timp de 17 zile
  • Prim-ministrul, Jacinda Ardern, a anunțat că restricțiile de coronavirus se vor ridica la ora locală a miezului nopții
  • Planul de alertă în patru etape al Noii Zeelande i-a adus mai aproape de nivelul 1, mai devreme decât au prognozat

În Noua Zeelandă este motiv de bucurie pentru toată lumea: restricțiile de coronavirus se vor ridica în câteva ore pentru că nu există cazuri de infectări raportate de 17 zile, relatează BBC News.

Astfel, Noua Zeelandă va trece la nivelul 1 de măsuri de siguranță la ora locală a miezului nopții.

Deși nu vor mai exista măsuri de distanțare socială și nici limite în ceea ce privește adunările publice, granițele rămân închise.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Noua Zeelandă nu a mai raportat niciun caz nou de infectare cu COVID-19 de mai mult de două săptămâni.

Jacinda Ardern, prim-ministrul Noii Zeelande, le-a declarat reporterilor că în momentul în care a aflat această veste a dansat puțin.

„În timp ce suntem într-o poziție mai sigură, mai puternică, nu există încă o cale ușoară înapoi către viața pe care am avut-o înainte de COVID-19, dar determinarea și concentrarea pe care am avut-o asupra răspunsului nostru asupra sănătății vor fi acum conduse către reconstrucția noastră economică”, a spus Jacinda Ardern.

„Chiar dacă încă nu am terminat, asta nu însemană că aceasta nu este o etapă foarte importantă. Așadar, pot încheia cu un simplu Mulțumesc, Noua Zeelandă!”, a adaugat prim-ministrul țării.

Totul a însemnat un efort susținut

Noua Zeelandă a intrat în carantină la 25 martie, setând un nou sistem de alertă în patru etape. Țara a intrat în etapa patru cu majoritatea afacerilor închise, copiii nu au mai mers la școală, iar oamenii au rămas acasă.

În aprilie, Noua Zeelandă s-a situat în etapa trei, când câteva restaurante s-au deschis pentru a livra mâncare și alte business-uri mici s-au redeschis.

Numărul de cazuri de coronavirus înregistrate era în scădere, așa că Noua Zeelandă a intrat în etapa doi la jumătatea lunii mai.

Trecerea la nivelul 1 nu era programată pentru acum, guvernul estimând data de 22 iunie pentru această mutare. Însă a fost posibilă pentru că timp de 17 zile nu au fost înregistrate cazuri noi de infectări cu COVID-19.