• Talibanii ar putea controla mai mult de 2.000 de vehicule blindate.
  • Oficial american: „Tot ceea ce nu a fost distrus aparţine acum talibanilor”.
  • Între 2002 şi 2017, Statele Unite au oferit armatei afgane arme, rachete, ochelari de vedere nocturnă.

În urmă cu aproximativ o lună, ministerul Apărării din Afganistan a postat pe rețelele de socializare imagini cu șapte elicoptere noi care soseau la Kabul și care erau livrate de către armata SUA, transmite Reuters.

„Afganii vor continua să vadă acest tip de sprijin și în viitor”, declara secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, câteva zile mai târziu la Pentagon.

Cu toate acestea, în câteva săptămâni, talibanii au reușit să captureze cea mai mare parte a țării, precum și toate armele și echipamentele lăsate în urmă de forțele afgane care fugeau.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
UK: FETELE ÎNTREC BĂIEȚII LA FUMAT
MORIȘCA DE PE MOULIN ROUGE A CĂZUT
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI

Mai multe imagini publicate în online arătau cum insurgenții care înaintau oraș cu oraș, inspectau vehiculele de război americane ale armatei afgane și deschideau lăzile noi cu arme de foc, echipamente de comunicații și drone militare. 

”Tot ceea ce nu a fost distrus aparţine acum talibanilor”, a declarat un oficial american în condiţii de anonimat.

Un alt oficial a spus că, deşi nu există încă date definitive, evaluarea actuală a informaţiilor este că talibanii ar putea controla mai mult de 2.000 de vehicule blindate, inclusiv Humvee din SUA, şi până la 40 de avioane, inclusiv UH-60 Black Hawk, elicoptere de atac şi drone militare ScanEagle.

„Am văzut deja luptători talibani înarmaţi cu arme fabricate de SUA pe care le-au confiscat de la forţele afgane. Acest lucru reprezintă o ameninţare semnificativă pentru Statele Unite şi aliaţii noştri”, a declarat reprezentantul Michael McCaul, republican de top în Comisia pentru afaceri externe a Camerei Reprezentanţilor din SUA, într-un e-mail transmis Reuters.

Între 2002 şi 2017, Statele Unite au oferit armatei afgane arme, rachete, ochelari de vedere nocturnă.

 Între 2003 şi 2016, Statele Unite au furnizat forţelor afgane 208 avioane, potrivit Biroului de Responsabilitate al Guvernului SUA (GAO). În ultima săptămână, multe dintre aceste aeronave au fost cele mai utile pentru piloţii afgani pentru a scăpa de talibani.