• Bombardierul B-21 „Raider” al Forțelor Aeriene ale SUA, în formă de aripă zburătoare, a efectuat vineri primul zbor.
  • B-21, care are aceeași formă de „aripă zburătoare” va putea livra atât arme convenționale, cât și nucleare în întreaga lume, folosind capacități de realimentare în aer cu rază lungă de acțiune și în aer.
  • B-21 a fost prezentat public în decembrie 2022, dar anticiparea în jurul primului său zbor a crescut de ani de zile.

Bombardierul B-21 „Raider” al Forțelor Aeriene ale SUA, în formă de aripă zburătoare, a efectuat vineri primul zbor, marcând următorul pas în lansarea unei noi flote de bombardiere invizibile cu rază lungă de acțiune și capacitate nucleară construite de Northrop Grumman, potrivit unui martor Reuters.

B-21 a părăsit vineri, la răsăritul soarelui, instalația Northrop de la Uzina 42 a Forțelor Aeriene din Palmdale, California, oferind prima viziune inedită asupra noului bombardier, care a fost dezvoltat în condiții de securitate strictă.

Avionul a decolat la ora 6:51 dimineața, potrivit unui martor Reuters. Liderii Forțelor Aeriene nu au dat publicității primul zbor al B-21, dar aproximativ trei duzini de pasionați de aviație și fotografi amatori s-au adunat vineri în jurul Uzinei 42 în speranța de a vedea bombardierul luându-și zborul, potrivit martorului Reuters.

Recomandări

CE SĂRBĂTORESC ROMÂNII AZI
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
SE RĂCEȘTE VREMEA
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT

B-21, care are aceeași formă de „aripă zburătoare” ca și predecesorul său, B-2, va putea livra atât arme convenționale, cât și nucleare în întreaga lume, folosind capacități de realimentare în aer cu rază lungă de acțiune și în aer.

Se preconizează că fiecare avion va costa aproximativ 550 de milioane de dolari în dolari din 2010, sau aproximativ 750 de milioane de dolari în dolari de astăzi, ajustați în funcție de inflație. Cu toate acestea, Forțele Aeriene au păstrat secret alte informații despre preț, „ceea ce face dificilă validarea costului propus”, a declarat Congressional Research Service într-un raport din 2021.

Forțele Aeriene intenționează să cumpere cel puțin 100 de avioane și să înceapă să înlocuiască bombardierele B-1 și B-2. Operarea B-1 costă aproximativ 60.000 de dolari pe oră, iar B-2 costă aproximativ 65.000 de dolari pe oră, potrivit datelor Pentagonului.

Ann Stefanek, un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene, a declarat: „B-21 Raider se află în teste de zbor. Testarea în zbor este o etapă critică în campania de testare gestionată de Centrul de Testare al Forțelor Aeriene și de Forța de Testare Combinată a Aripii de Testare 412 B-21”.

Șase aeronave de testare sunt produse în prezent. Acestea sunt construite pe aceeași linie, folosind instrumentele, procesele și tehnicienii care vor construi aeronavele de producție.

B-21 a fost prezentat public în decembrie 2022, dar anticiparea în jurul primului său zbor a crescut de ani de zile.

În 2019, un general de top al Forțelor Aeriene a lăsat să se înțeleagă că bombardierul ar putea zbura încă din decembrie 2021, dar serviciul a împins ulterior această dată până la mijlocul anului 2022. La începutul anului 2022, Forțele Aeriene au amânat-o din nou până în 2023.

Programul B-21 se află în faza de dezvoltare a ingineriei și a producției și este pe cale să livreze aeronave la Baza Ellsworth Air Force la mijlocul anilor 2020, potrivit Forțelor Aeriene.

Northrop numește avionul o aeronavă de a șasea generație, având în vedere capacitatea sa de a se conecta la alte aeronave și de a integra cu ușurință arme viitoare în arhitectura sistemelor sale.

De asemenea, B-21 dispune de materiale mai durabile, care permit stealth-ul, cu suprafețe observabile reduse, care se așteaptă să necesite mai puțină întreținere și să scadă costurile de operare și timpii de nefuncționare.