Cercetătorii au descoperit un nou tip de coronavirus. Conține anticorpi care pot neutraliza SARS-CoV-2

Cercetătorii au descoperit un nou tip de coronavirus după ce au analizat probele de sânge prelevate de la cinci lilieci descoperiți într-o peșteră în Thailanda, relatează Daily Star.

Specialiștii au afirmat că anticorpii noului coronavirus descoperit în Thailanda au reușit să neutralizeze SARS-CoV-2.

Aceștia mai spun că „există o probabilitate foarte mare” ca actualul coronavirus să-și aibă originea în lilieci.

Virusuri care au legătură cu SARS-CoV-2, aflate la o distanță de 4.800 de kilometri

Cercetătorii au descoperit că există virusuri înrudite cu SARS-CoV-2 care se află la o distanță de 4.800 de kilometri de peștera din Thailanda.

Ceea ce înseamnă că acestea ar putea fi prezente în animalele din Japonia, China sau Thailanda, spun cercetătorii într-un studiu publicat în Nature Communications.

Studiul arată că există coronavirusuri „cu un grad ridicat de înrudire genetică cu SARS-CoV-2 care sunt prezente la scară largă în lilieci din multe regiuni din Asia”.

Virusurile înrudite cu SARS-CoV-2 nu pot infecta oamenii

Din fericire, aceste coronavirusuri nu pot infecta oamenii, spre deosebire de SARS-CoV-2. Virusurile înrudite pot ajunge în celulele umane doar după ce au au fost transmise către o gazdă intermediară, cum ar fi un pangolin.

Virusul izolat descoperit de cercetători se numește RacCS203 și are un cod genetic asemănător cu SARS-CoV-2 în proporție de 91.5%. În plus, este înrudit și cu virusul RmYN02 descoperit în liliecii din Yunnan, China.

„Secvențele complete ale genomului au fost obținute de la cinci lilieci diferiți dintr-o peșteră din Thailanda. A rezultat virusul RacCS203, care este înrudit cu RmYN02, virus descoperit în specia de liliac Rhinolophus malayanus – liliacul malaezian – în Yunnan, China”, spune studiul.

„Anticorpi care neutralizează SARS-CoV-2 au fost descoperiți în lilicei din aceeași colonie, dar și în pangolini, la un punct de control al faunei sălbatice din sudul Thailandei”, mai scriu cercetătorii în studiu.

Exit mobile version