• Aceasta va fi prima dată din 1994 când va exista un secretar de stat axat pe știință.
  • Criticii spun că înființarea unui departament de știință este o distragere a atenției inoportună.
  • Donelan spune că va reuni sub același acoperiș inițiativele științifice ale guvernului, dintre care unele sunt dispersate în diferite departamente.

Noul ministru britanic al științei a declarat că se va concentra neobosit pe utilizarea cercetării pentru a îmbunătăți viața oamenilor. Michelle Donelan a declarat pentru BBC News că un departament axat exclusiv pe știință, tehnologie și inovare ar fi transformator.

Aceasta va fi prima dată din 1994 când va exista un secretar de stat axat pe știință. Criticii spun că înființarea unui departament de știință este o distragere a atenției inoportună.

Departamentul pentru afaceri avea responsabilitatea pentru știință. Dar acesta a fost împărțit în trei ca parte a remanierii cabinetului la începutul acestei săptămâni: Afaceri și Comerț, Securitate Energetică și Net Zero și Știință, Inovare și Tehnologie, pe care Donelan îl conduce acum. Ea a declarat pentru BBC News că reorganizarea a arătat că știința și inovarea se află în centrul agendei premierului Rishi Sunak.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Este o prioritate de top pentru prim-ministru deoarece înțelege cât de mult inovația, creșterea și oportunitățile se află în centrul promisiunilor pe care le-a făcut publicului. Având acest departament, cu accentul său neobosit, se va asigura că inovațiile tehnologice fac viața oamenilor mai bună.

Donelan spune că va reuni sub același acoperiș inițiativele științifice ale guvernului, dintre care unele sunt dispersate în diferite departamente. Acest lucru ar permite noului său departament să se asigure că cercetarea finanțată din fonduri publice contribuie la crearea de locuri de muncă de înaltă calitate și la îmbunătățirea serviciilor de sănătate, precum și la transformarea Regatului Unit într-un lider în domeniul tehnologiei și al inovării.

Prof. Dame Ottoline Leyser, care este directorul executiv al agenției guvernamentale care supraveghează finanțarea cercetării, UKRI, a făcut declarații: Înființarea noului Departament pentru știință, inovare și tehnologie este o evoluție extrem de interesantă, care semnalează angajamentul guvernului de a construi un sistem de cercetare și inovare complet integrat.

Însă profesorul James Wilsdon, specialist în politica științifică la University College London, a declarat că este un moment ciudat pentru a face o schimbare atât de importantă în ceea ce privește modul în care este condusă cercetarea în Marea Britanie.

S-ar putea să ne aflăm la începutul unei epoci de aur sub conducerea lui Rishi Sunak ca prim-ministru, care ne va duce până în anii 2050, dar majoritatea oamenilor cred că va fi demis până la sfârșitul anului viitor, a spus el. Dacă așa stau lucrurile, atunci a face tic-tac cu mobilierul, ecusoanele și structurile este într-adevăr o distragere a atenției de la prioritățile reale. Există probleme mult mai presante cu care se confruntă știința britanică decât cine este responsabil de ea, în ce birou din Whitehall.

Programul Horizon

Printre aceste probleme presante se numără apartenența Regatului Unit la programul de cercetare Horizon al Uniunii Europene, în valoare de 90 de miliarde de lire sterline. UE a revenit asupra unui angajament pe care l-a făcut în acordul de retragere Brexit pentru a permite oamenilor de știință britanici să participe, din cauza unei dispute privind statutul Irlandei de Nord.

Profesorul Sir Adrian Smith, care este președintele Societății Regale, care îi reprezintă pe cei mai importanți oameni de știință din Marea Britanie, a declarat că această problemă trebuie să se afle în fruntea listei de lucruri de făcut a noului secretar pentru știință. El a spus că prima sarcină a dnei Donelan ar trebui să fie asigurarea asocierii la Orizont Europa și la alte programe științifice ale UE.

Aceste programe sprijină colaborarea internațională remarcabilă și, fără a face parte din ele, subminăm ambiția declarată de primul ministru ca Regatul Unit să fie în fruntea științei și tehnologiei la nivel mondial.