Noul Ministru de Externe dorește să restabilească relațiile dintre Regatul Unit și UE. Care sunt planurile lui David Lammy

Prima călătorie fulgerătoare a lui David Lammy în calitate de Ministru de Externe, organizată la scurt timp, nu se referă la rezultate imediate sau chiar la noi orizonturi curajoase, scrie BBC.

După o seară petrecută cu omologul său german, Annalena Baerbock, turneul lui Lammy s-a mutat în împrejurimile bucolice ale proprietății de la țară a Ministrului polonez de Externe, Radoslaw Sikorsky. După câteva ore de discuții, s-a întors în avion pentru un zbor scurt spre nord, către unul dintre cei mai noi membri ai NATO, Suedia.

Împreună cu Marea Britanie, Germania, Polonia și Suedia joacă roluri importante în susținerea efortului de război al Kievului. Cu noul Ministru al Apărării, John Healey, pe teren în Odesa, guvernul Premierului Sir Keir Starmer dorește să sublinieze că angajamentul Regatului Unit față de Ucraina va rămâne solid.

În urma unei întâlniri cu Președintele Zelenski și cu omologul său, Ministrul Apărării Rustem Umerov, Healey a declarat că Regatul Unit va furniza mai multe tunuri de artilerie, un sfert de milion de cartușe de muniție și aproape 100 de rachete de precizie Brimstone.

„S-ar putea să fi avut loc o schimbare de guvern, dar Regatul Unit este unit pentru Ucraina”, a spus el, promițând să „revigoreze” sprijinul prin creșterea ajutorului militar. El a promis, de asemenea, să grăbească întăririle pentru a se asigura că acestea ajung în următoarele 100 de zile.

Franța, aflată în mijlocul propriei alegeri – una care pare destinată să aibă consecințe de mare amploare – nu a fost inclusă pe itinerar. Nu în acest weekend. Nici o oprire la Bruxelles. Sir Keir a declarat că Regatul Unit nu se va întoarce în UE.

Dar Polonia și Suedia sunt atât parteneri europeni cheie, cât și membri ai NATO – locuri bune pentru

Ministrul de Externe pentru a începe să exploreze liniile generale ale unor relații viitoare mai strânse.

Călătoria are loc cu doar câteva zile înainte ca Sir Keir să facă primii pași pe scena internațională în calitate de Prim-ministru, la summitul NATO din Washington DC.

Lammy a fost de acord că acesta este un „moment geopolitic dificil”, dar a spus că este important să nu se confunde dezacordurile dintre democrațiile mature cu amenințările reprezentate de regimurile autoritare.

Exit mobile version