• Guvernul vrea să adopte noul pachet al legilor securității naționale.
  • Pachetul de legi este format din 10 propuneri legislative privind arhitectura de securitate a României.
  • Propunerile legislative au apărut public, deși n-au fost adoptate de Guvern.

Noul pachet legislativ pe legile securității naționale a generat deja multe controverse în rândul opiniei publice. Extinderea puterilor serviciilor secrete în detrimentul drepturilor și libertăților românilor, lipsa controlului democratic dar și revenirea serviciilor în Justiție, îi pun în dificultate pe politicienii aflați la guvernare.

Rareș Bogdan, lider al PNL, spune că pe pachetul de legi nu a fost luată încă o decizie finală.

,,Libertatea nu trebuie să fie afectată în niciun context. Nici libertatea individului, nici libertatea de expresie, nici libertatea presei. Deci pentru asta mă voi bate în orice context. Vă spun din start, nefiind membru al comisiilor de supraveghere a SRI, de supraveghere SIE sau de apărare din Senat și Cameră, nu am avut acces la legile siguranței naționale. Ele nu au ajuns la liderii coaliției, fac parte din cei 13 lideri – 5 PNL, 5 PSD, 3 UDMR – din consiliul de coordonare a coaliției, dar noi încă nu am avut o discuție pe legile siguranței naționale în coaliția de guvernământ„, a spus Rareș Bogdan.

Recomandări

CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?
PREȘEDINȚII SE SUSPENDĂ?
#1 LA CONSUM DE DROGURI
LA CE FESTIVALURI MERGI

Chiar dacă varianta oficială finală a celor 10 legi nu a fost pusă în transparență decizională și nici nu a fost adoptată de Guvern pentru a fi înaintată spre adoptare Parlamentului României, Rareș Bogdan crede că legile vor fi amendate, în urma controverselor apărute în spațiul public.

,,Haideți să vă spun ceva. Faptul că dvs sunteți atât de acribică și luați fiecare…E foarte bine că faceți asta. Ăsta este rolul presei. Presa trebuie să fie un cenzor, un câine de pază care să vină să atragă atenția unor posibile derapaje. Dar de la faptul că au ieșit în spațiul public niște variante de lucru, până la variantele finale care vor ajunge la vot în Parlament, sunt absolut convins că structurile de informații, membrii Parlamentului României nu doar ai comisiilor parlamentare, Guvernul României, conducerea coaliției care va adopta în cele din urmă aceste legi va lua atitudine” , a adăugat liderul PNL.