• Astăzi, în prima şedinţă a noului Parlament, vor fi alese comisiile de validare a mandatelor senatorilor şi deputaţilor.
  • Marcel Ciolacu, preşedintele PSD  spune că nu vom avea astăzi un parlament validat.
  • Klaus Iohannis a anunţat că va chema din nou partidele la consultări după ce vom avea un nou Parlament.
  • Pasul următor este ca Preşedintele României să îl desemneze oficial pe premierul Florin Cîţu.

Știi ce poate dura mai mult decât o partidă de șah? Negocierile pentru un nou Guvern. Ieri, PNL a stat 12 ore la negocieri cu USL-PLUS pentru a împărți banii tăi și puterea. A fost a treia zi de discuții prelungite, din care a ieșit un Guvern care va avea nevoie nu doar de girul lui Iohannis, ci și de votul Parlamentului, ca să treacă la treabă. Legislativul se reunește acum în noua formulă.

Cele două camere ale Parlamentului, în noua componenţă de după alegeri, se reunesc azi, iar coaliţia PNL-USR/PLUS – UDMR a ajuns la un acord în privinţa împărţirii ministerelor. 

Ce se va întâmpla astăzi în Parlament

Senatul şi Camera Deputaţilor se reunesc de la ora 12:00 în şedinţe separate.  Astăzi, în prima şedinţă a noului Parlament, vor fi alese comisiile de validare a mandatelor senatorilor şi deputaţilor.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

În termen de patru zile de la constituire trebuie să prezinte un raport cu  numele parlamentarilor care trec de acest filtru. Atunci vom afla dacă Daniel Tudorache de la PSD şi Francisc Tobă de la AUR vor intra in Parlament, unul pentru că are probleme cu legea, celălalt pentru că ar fi fost implicat in reprimarea revolutiei. 

Camera Deputaţilor şi Senatul sunt considerate legal constituite, după validarea a două treimi din mandate în cazul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, a trei pătrimi din numărul total de senatori. Toţi parlamentarii trebuie apoi să depună jurământul. 

Marcel Ciolacu, preşdintele PSD spune că nu vom avea astăzi un parlament validat. Pentru că nu este timp şi pentru că sunt mulţi parlamentari care au Covid şi nu vor putea fi prezenţi la lucrări.

De ce e important să avem un Parlament legal constituit

Pentru că are ca primă prioritate votarea noului guvern. Şi aici lucrurile s-au mişcat mai greu decât se aştepta, cu trei parteneri la masa negocerilor PNL/USR-PLUS/UDMR. Coaliţia a ajuns la un acord. Va fi semnat în această seară.  Asteptăm să aflăm şi calendarul învestirii noului Guvern.

Klaus Iohannis a anunţat că va chema din nou partidele la consultări după ce vom avea un nou Parlament. Pasul următor este ca Preşedintele României să îl desemneze oficial pe premierul Florin Cîţu care are la dispozţie zece zile pentru a prezenta noului legislativ lista guvernului şi programul de guvernare.

Acesta trebuie aprobat cu majoritatea membrilor Senatului şi ai Camerei Deputaţilor. Avantajul Coalitiei in Parlament este de 244 de voturi, in condiţiile in care, pentru a trece, Guvernul are nevoie de 234 de voturi.

Dacă vor putea atrage de partea lor şi voturile minorităţilor, 17 la număr, Orban, Barna, Ciolos si Kelemen Hunor îşi vor putea asigura o majoritate confortabilă in cele două camere.

Iohannis îşi doreşte ca noul guvern să fie învestit până pe 27 decembrie, data la care începe oficial campania de vaccinare împortiva SARS-COV2 în România.