Noul preşedinte al Ungariei condamnă „agresiunea” lui Putin şi plănuieşte o călătorie la Varşovia

Sursă: Twitter
  • Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a condamnat sâmbătă, în cadrul ceremoniei de învestire, invazia Rusiei în Ucraina şi a declarat că prima sa călătorie o va face în Polonia, în vederea refacerii relațiilor cu Varșovia.
  • Refuzul Ungariei de a trimite transporturi de arme în Ucraina vecină şi opoziţia sa faţă de un embargou planificat de Uniunea Europeană asupra importurilor de petrol rusesc au cântărit asupra relaţiilor dintre Budapesta şi Varşovia.
  • Fostul președinte a condamnat, de asemenea, atacul Rusiei asupra Ucrainei, dar a evitat criticile personale la adresa preşedintelui Vladimir Putin şi s-a opus cu fermitate oricăror sancţiuni împotriva energiei ruseşti.

Preşedintele Ungariei, Katalin Novak, a condamnat sâmbătă, în cadrul ceremoniei de învestire, invazia Rusiei în Ucraina şi a declarat că prima sa călătorie o va face în Polonia, într-un gest de refacere a relaţiilor cu Varşovia, potrivit Reuters.

Refuzul Ungariei de a trimite transporturi de arme în Ucraina vecină şi opoziţia sa faţă de un embargou planificat de Uniunea Europeană asupra importurilor de petrol rusesc au cântărit asupra relaţiilor dintre Budapesta şi Varşovia, ale căror două guverne naţionaliste au fost aliate de mult timp în UE.

„Marţi, 17 mai, mă voi deplasa la Varşovia pentru a mă întâlni cu preşedintele poporului polonez. Domnule preşedinte, dragă Andrzej (Duda), vă mulţumesc pentru oportunitatea de a discuta aşa cum se cuvine între prieteni!”, a spus Novak în discursul său.

„Condamnăm agresiunea lui Putin, invazia armată a unui stat suveran. Spunem veşnic nu oricărui efort care vizează restaurarea Uniunii Sovietice”, a adăugat ea.

Ea a spus că războiul din Ucraina a fost, de asemenea, „purtat împotriva noastră, maghiarii iubitori de pace”, adăugând că Ungaria a cerut să fie investigate şi pedepsite crimele de război.

Katalin Novak, fost deputat al partidului Fidesz şi aliat al premierului Viktor Orban, a fost aleasă în funcţia de preşedinte, în martie, cu puţin timp înainte ca Orban să obţină o nouă victorie zdrobitoare în alegerile din 3 aprilie.

Prima femeie preşedinte al Ungariei, Novak a ocupat funcţia de vicepreşedinte al Fidesz şi a fost ministru al afacerilor familiale în guvernul anterior al lui Orban.

Orban a condamnat, de asemenea, atacul Rusiei asupra Ucrainei, dar a evitat criticile personale la adresa preşedintelui Vladimir Putin şi s-a opus cu fermitate oricăror sancţiuni împotriva energiei ruseşti.

Dependenţa de petrolul rusesc în Bulgaria, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia reprezintă cel mai mare obstacol în calea unui acord de embargo pe care Comisia Europeană, executivul UE, l-a propus la începutul lunii mai ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina din 24 februarie.