Noul președinte al USR PLUS este Dacian Cioloș

  • Noul președinte al USR PLUS este Dacian Cioloș.
  • Dacian Ciolos a câștigat cu 50,9% președinția USR PLUS.
  • Noul președinte al USR PLUS a obținut 19.603 de voturi.

Dacian Cioloș este noul președinte al USR PLUS, după al doilea tur de scurtin intern. El l-a învins pe Dan Barna, fostul președinte. Dacian Cioloș a obținut 50,9% din voturi, iar Dan Barna 49,1%.

Cioloș a obținut 19.603 voturi, iar Dan Barna a obținut 18.908 voturi.

În urma celui de-al doilea tur de scrutin, Dacian Cioloș l-a învins în cursa internă pe președintele în funcție al USR, Dan Barna.

Foto: Aleph News

Alegeri al 2-lea tur pentru președinția USR PLUS

După ce Dacian Cioloș a ieșit în fața lui Barna în primul tur al alegerilor pentru șefia USR PLUS, Dan Barna l-a calificat pe Cioloș drept om al sistemului.

Copreședintele USR PLUS Dacian Cioloș a lansat o serie de acuzații la adresa modului în care se desfășoară turul al doilea al alegerilor pentru conducerea formațiunii, după ce Dan Barna, contracandidatul său, Dan Barna, l-a numit „om al sistemului”. „Dan m-a definit azi ‘om al sistemului’. O etichetă pe care mi-au pus-o pesediștii, peneliștii sau oficii de propagandă ale lor de-a lungul timpului. Nu înțeleg cum a acceptat să îl numesc eu, om al sistemului, secretar de stat în 2016. Sau pe Cristi Ghinea ministru, pe Cătălin Drulă consilier de stat și așa mai departe. Au făcut atunci pact cu un om al sistemului?”, a scris Cioloș într-un mesaj trimis pe un grup intern al USR PLUS.

Liderii USR, miniștrii Cristian Ghinea, Cătălin Drulă -au încercat să mobilizeze activul USR printr-un call center la partid în care „vedetele” USR trebuiau să sune în teritoriu și să mobilizeze membrii la vot în favoarea lui Dan Barna.

Context politic

Alegerea președintelui USR PLUS este importantă din perspectiva negocierilor în vederea refacerii coaliției, votului de marți pe moțiunea de cenzură a USR PLUS și pe termen lung din perspectiva alegerilor prezidențiale din 2024.

Ca o diferență între cei doi candidați: Barna militează în partid pentru o rămânere în Opoziție a USR PLUS, în timp ce Cioloș ar dori ca USR PLUS să se rodeze măcar o perioadă la guvernare, până în 2023.

Tot ca o diferență între cei doi candidați, Cioloș dorește ca președintele USR PLUS să aibă un mandat de 2 ani în fruntea partidului:
Cioloş: Dacă voi câştiga preşedinţia USR PLUS, în 2023 îmi voi depune mandatul. Înainte de alegerile din 2024, e important să fie făcută o evaluare a partidului şi preşedintele validat din nou prin vot

Alegeri în primul tur pentru stabilirea șefului USR PLUS

  • Total alegatori USR: 28.343
  • Total alegatori PLUS: 15.771
  • Au votat de la USR: 18.277 (64,49%)
  • Au votat de la PLUS: 12.721 (80,6%)

Rezultat vot I tur

  • Dacian Cioloș 15.111 voturi (46,%)
  • Dan Barna 14.404 voturi (43,9%)
  • Irineu Darău 3.300 de voturi (10%)

În primul tur, Dacian Cioloș a luat în jur de 3000 de voturi de la USR, în timp ce Dan Barna a pierdut cam 4000 de voturi din propriul partid raportat la numărul celor care au votat efectiv.
Doar 3000 de alegători PLUS au lipsit de la vot, față de 10.000 de la USR. Mobilizarea a fost mai bună a celor de la PLUS.

Congres sâmbătă și duminică, 2 octombrie 2021 și 3 octombrie 2021

Președintele USR PLUS a fost ales prin votul tuturor membrilor, printr-un sistem de vot online. Membrii Biroului Național vor fi aleși la Congresul USR PLUS de mâine, prin votul delegaților din toată țara.

Sâmbătă, mâine, 1200 de delegați din toată țara vor vota conducerea USR PLUS și vor alege din lideri care să conducă partidul din echipa Barna (USR) și echipa Cioloș (PLUS) la Romexpo. Până în ora 12.30, co-președinții își vor prezenta raportul de activitate pe perioada cât au condus formațiunile și noul președinte al USR PLUS va ține un discurs. Apoi vor fi prezentate echipele care candidează, iar după ora 12.30 va începe procedura de vot pentru Biroul Național al USR Plus, câte 100 de delegați intrând pe rând în sală și votând.

Votul pentru conducere este preconizat să se termine în jur de ora 20.00, rezultatele urmând să fie anunțate sâmbătă târziu sau duminică dimineața.

A doua zi a Congresului USR PLUS se va desfășura exclusiv online, vor fi validate alegerile pentru Biroul Național și președintele USR, va avea loc o conferință de presă și vor avea loc dezbateri pe statutul USR PLUS.

Echipele Dacian Cioloș și Dan Barna

Echipa Dacian CioloșEchipa Dan Barna
Daniel Codrut BlagaBarna Dan-Ilie
Oana Stefania ChirilaBelu Ion USR
Dacian Julien CiolosBerceanu Octavian Alexandru
Brian CristianBotos Vlad Marius
Alexandru Paul DimitriuChichirau Cosette Paula
Anca Dana DraguCiornei Radu-Tudor
Liviu FarcasGhinea Cristian
Victor GiosanDehelean Silviu
Florin Laurentiu GogaDrula Catalin
Sergiu Horia HossuEchert Adrian
Sorin Constantin Jianu GutuGheorghiu Andrei-Florin
Andrei Razvan LupuHang Ana-Lucia
Ioana MihailaHangan Pollyanna-Hanellore
Gheorghita MindrutaIon Stelian-Cristian
Alin Cristian MitutaLasconi Elena Valerica
Mihai Răzvan MoraruMalureanu Liviu
Dragoş Nicolae PîslaruMihail Radu-Mihai
Ştefana Popescu GagiuMihaiu Radu Nicolae
Adina SăniuţăMiruta Radu-Dinel
Silviu ŞerbanMos Cristian-Alin
Irina Maria Sorescu VasileMosteanu Liviu-Ionut
Alin Bogdan StoicaNasui Claudiu Iulius Gavril
Emanuel Ioan StoicaNistor Andrei
Ramona Victoria StrugariuPanait Radu
Ciprian Sergiu TelemanPlesa Gabriel-Codru
Oana Silvia ŢoiuPruna Cristina-Madalina
Dragoş Ioan TudoracheSeidler Cristian-Gabriel
Vlad Vasile VoiculescuStanciu-Viziteu Lucian-Daniel
Stancu Ionut-Catalin
Stoian Teodora
Ghica Cristian (supleant)