- Noul șef al NATO, Mark Rutte, a vizitat Kievul, declarând că obiectivul său este să se asigure că „Ucraina va învinge”.
- Liderul ucrainean a cerut membrilor NATO să joace un rol mai activ în apărarea Ucrainei de atacurile aeriene rusești.
- Ucraina presează SUA să permită utilizarea rachetelor furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare în interiorul Rusiei.
- Rutte a preluat funcția de secretar general NATO într-un moment crucial, cu Rusia avansând pe câmpul de luptă și China demonstrându-și puterea în creștere.
Șeful NATO, Mark Rutte, i-a spus joi președintelui ucrainean Volodimir Zelenski că obiectivul său în calitate de nou lider al Alianței Militare Nord-Atlantice este să se asigure că „Ucraina va învinge”, scrie France24.
Într-o demonstrație majoră de sprijin pentru Kiev, Rutte a mers în capitala ucraineană, Kiev, în prima sa călătorie în calitate de secretar general al Alianței.
Într-o apariție comună în fața presei, Zelenski a criticat întârzierile occidentale în furnizarea armelor cu rază lungă de acțiune – pe care le consideră „cruciale” pentru a respinge invazia rusă – și a cerut membrilor NATO să doboare rachetele și dronele rusești lansate asupra Ucrainei.
În același timp, Rusia a confirmat că a capturat orașul estic Vugledar, subliniind dificultățile cu care se confruntă trupele ucrainene de-a lungul liniei frontului, întinsă pe 1.000 de kilometri.
Kievul se bazează pe miliarde de dolari în ajutor militar occidental pentru a lupta împotriva invaziei rusești, liderul NATO fiind o voce puternică în mobilizarea sprijinului pentru Ucraina pe scena globală.
Rutte a declarat că a ales Kievul pentru prima sa călătorie „pentru a vă face clar vouă, poporului ucrainean și tuturor celor care privesc, că NATO este alături de Ucraina”.
„Este prioritatea și privilegiul meu să duc mai departe acest sprijin… lucrând cu voi pentru a ne asigura că Ucraina va învinge”.
Zelenski a afirmat că fără ajutor occidental, Ucraina nu are nicio șansă să câștige războiul.
„Avem nevoie de o cantitate și calitate suficientă de arme, inclusiv arme cu rază lungă de acțiune, pe care, în opinia mea, partenerii noștri le tergiversează”, a spus Zelenski.
„Decizie dificilă“
De asemenea, liderul ucrainean a cerut țărilor NATO să joace un rol mai activ în sprijinirea Ucrainei pentru a se apăra împotriva atacurilor aeriene rusești.
„Vom continua să ne convingem partenerii de necesitatea doborârii rachetelor și dronelor rusești”, a spus Zelenski. „Realizăm că aceasta este o decizie dificilă… nu sunt încă pregătiți”.
„Ceea ce funcționează în cerurile Orientului Mijlociu și ajută Israelul să se apere poate funcționa și în cerurile din partea noastră de Europă – Ucraina”, a adăugat Zelenski în discursul său, după ce SUA a ajutat Israelul să doboare rachete iraniene.
Rutte, fost prim-ministru olandez, a preluat funcția de vârf a NATO marți, într-un moment crucial pe scena globală – Rusia avansează pe câmpul de luptă, China își demonstrează puterea în creștere, iar alegătorii americani mai au doar câteva săptămâni până își vor alege un nou lider.
Guvernul olandez a fost unul dintre cei mai importanți susținători europeni ai Kievului, o forță motrice care a militat pentru livrarea avioanelor de luptă F-16 către Kiev.
De asemenea, Rutte era prim-ministru când zborul MH17 al Malaysia Airlines a fost doborât deasupra Ucrainei în 2014, ucigând 298 de persoane, majoritatea dintre ele olandeze: „Tragedia mi-a schimbat viziunea personală asupra lumii” și „m-a făcut și mai hotărât să sprijin Ucraina, pentru securitatea lor și a noastră”, a spus Rutte.
Pe lângă apelurile de a doborî rachetele și dronele rusești, Ucraina presează Statele Unite să permită utilizarea rachetelor furnizate de Occident pentru a lovi ținte militare în interiorul Rusiei.
Washingtonul a ezitat să dea undă verde, pentru a evita o posibilă escaladare.
Urmează o iarnă grea
Ucraina se confruntă cu câteva luni critice, posibil cea mai dificilă iarnă, pe câmpul de luptă.
Forțele rusești au avansat prin est în cea mai mare parte a anului 2024 și vizează centrul logistic cheie Pokrovsk. Cu trupele Moscovei la mai puțin de 10 kilometri distanță, căderea sa ar împiedica sever rutele de aprovizionare și pozițiile defensive ucrainene în regiunea Donețk.
Joi, Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că forțele sale au capturat orașul Vugledar, marcând cel mai semnificativ câștig teritorial al Rusiei în ultimele săptămâni. Armata ucraineană declarase cu o zi înainte că se retrage din oraș, care avea 14.000 de locuitori înainte de invazia Rusiei.
Ucraina a mai declarat că atacurile rusești cu drone asupra unei așezări de frontieră din regiunea sa nordică, Cernigiv, au ucis trei persoane, inclusiv un copil mic.
Atacurile rusești au lovit puternic rețeaua energetică a Ucrainei și au distrus o mare parte din capacitatea de generare. Ucraina se pregătește pentru întreruperi de curent care ar putea arunca milioane de oameni în întuneric, fără căldură și apă.
În același timp, posibila revenire la Casa Albă a lui Donald Trump – sceptic față de sprijinul acordat Ucrainei – reprezintă un alt motiv de îngrijorare.