• Într-un eveniment fără precedent, gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care sunt destinate să aprovizioneze Europa cu gaz rusesc, au suferit cel puțin două explozii subacvatice luni, 26 septembrie.
  • Exploziile au provocat trei scurgeri de metan în largul insulei daneze Bornholm, situată între sudul Suediei și Polonia.
  • Bolboroselile dramatice la suprafața apei, cu diametrul cuprins între 200 de metri și 1 kilometru, au fost observate de armata daneză, care a publicat marți imagini aeriene ale dezastrului.

Într-un eveniment fără precedent, gazoductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică și care sunt destinate să aprovizioneze Europa cu gaz rusesc, au suferit cel puțin două explozii subacvatice luni, 26 septembrie.

Exploziile au provocat trei scurgeri de metan în largul insulei daneze Bornholm, situată între sudul Suediei și Polonia. Bolboroselile dramatice la suprafața apei, cu diametrul cuprins între 200 de metri și 1 kilometru, au fost observate de armata daneză, care a publicat marți imagini aeriene ale dezastrului.

Acestea sunt acțiuni deliberate, nu este un accident”, a declarat premierul danez Mette Frederiksen în cadrul unei conferințe de presă convocate la 27 septembrie, adăugând că ia incidentul foarte în serios”. Danemarca a trimis două nave militare, fregata Absalon și nava de protecție a mediului Gunnar Thorson, precum și mai multe elicoptere. Traficul maritim a fost, de asemenea, interzis într-o zonă de cinci mile marine (aproximativ 9 kilometri) în jurul scurgerilor, precum și survolarea aeriană sub 1.000 de metri altitudine. Marți după-amiază, poliția suedeză a anunțat că a deschis o anchetă preliminară pentru sabotaj agravat”.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
CE FACEM CU POLUAREA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE

Potrivit Centrului Național de Seismologie din cadrul Universității Uppsala din Suedia, două explozii subacvatice au fost detectate de aparatele de măsură la 26 septembrie, cu puțin timp înainte ca scurgerile de gaz să apară la suprafață. Una dintre detonări a avut o magnitudine de 2,3 pe scara Richter și a fost înregistrată la nu mai puțin de 30 de stații de măsurare din sudul Suediei.

Adâncimea mării la nivelul scurgerilor – două sunt situate în zona economică exclusivă daneză, iar una în zona suedeză – este de 70-90 de metri”, potrivit ministrului danez al Energiei, Dan Jorgensen. Organizația norvegiană de monitorizare seismică Norsar a înregistrat, de asemenea, cele două cutremure.

Kremlinul se declară extrem de îngrijorat

Miercuri dimineață nu a fost oferită nici o explicație concludentă cu privire la originea exploziilor, dar teoria că ar fi vorba de un accident a fost exclusă de autorități. Dacă ruperea accidentală a cablurilor de telecomunicații subacvatice smulse de o ancoră sau de un trauler de navă nu este excepțională, acest lucru este implauzibil pentru o conductă de gaz ale cărei pereți sunt făcuți din 12 centimetri de beton și oțel, mai ales în cazul unor incidente simultane. Dimensiunea exploziilor – una dintre ele a avut o putere echivalentă cu 100 de tone de TNT, conform citirilor seismologice – lasă, de asemenea, puține îndoieli că detonările au fost intenționate.