• Acum 40 de ani, sinagoga la care au fost trase primele focuri de armă seara trecută
  • Atunci, sinagoga era ținta unui atac soldat cu doi morți
  • Ultimul atentat major dejucat a fost la târgul de Crăciun, anul trecut, când trei islamiști radicalizați în ideologia ISIS plănuiau un atac

Austria nu a trecut, în ultimii ani, prin atentate majore, la fel ca Franța, Marea Britanie, Belgia sau Germania.

Dar acum 40 de ani, sinagoga la care au fost trase primele focuri de armă seara trecută era ținta unui atac soldat cu doi morți. Doi irakieni atacaseră atunci.

Avertismente erau. Ultimul atentat major dejucat a fost la târgul de Crăciun, anul trecut, când trei islamiști radicalizați în ideologia ISIS plănuiau un atac. Anul ăsta târgurile de Crăciun nu s-ar mai fi organizat din cauza pandemiei. Foarte probabil, seara atacului ar fi fost ultima aglomerată din Viena în acest an.

Trebuie să mai știi un lucru. În 2016, a doua cea mai mare comunitate de străini care se alăturaseră Statului Islamic în Siria, raportat la numărul de locuitori era formată din austrieci, mai mult de jumătate dintre ei ceceni.

Un refugiat sirian suspectat că voia să îl atace pe rabinul din Graz a fost arestat. Atacul de la Viena este comparat cu cel de acum cinci ani, tot din noiembrie, din Franța. Indivizi înarmați au ucis atunci 130 de oameni, 90 dintre ei în timp ce erau la un concert în una dintre cele mai cunoscute săli din Paris. De fapt, Franța deține tristul record al atentatelor în Europa. 42 de atacuri au avut loc între 2013 și 2019.

Nici anul ăsta nu a fost unul liniștit. Săptămâna trecută, la Nisa, trei oameni au fost uciși la basilica Notre Dame de un tunisian de 21 de ani.

Recomandări

TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI
CE FACI ÎN CAPITALĂ DE FLORII?