• România pierde 3 hectare de pădure pe oră, cât 3 stadioane de fotbal
  • 60% din pădurile virgine ale Europei sunt în România, statul nu le ocrotește
  • Pădurile virgine adăpostesc peste 13.000 de specii, unele pe cale de dispariție
  • În 15 ani suprafața pădurilor virgine din România a scăzut la jumătate
  • Pinul calmează sistemul nervos, iar stejarul protejează sistemul respirator
  • Japonezii au declarat 62 de zone pentru terapie prin plimbare în pădure

Azi e ziua pădurii sau ce a mai rămas din ea. Suntem mai aproape de comemorare decât de aniversare. E un mit din lumea lui „a fost odată” că România are multe păduri.

Suntem pe locul 19 din 27 de țări UE ca procent de pădure din suprafața totală a țării. Nu vedem pădurea din cauza hoților.

Organizația ecologistă Greenpeace anunță că în perioada 2013-2018 în România s-au furat 20 de milioane de metri cubi de lemn. Un alt procent rușinos: doar 1% a fost depistat de autorități. Suntem singura țară UE în care pădurarii au fost uciși de hoții de lemne. Nici aici statul și poliția nu au răspunsuri decente.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Politicienii știu însă să se laude la TV. Pe când era prim-ministru, Orban a plantat un copac gata plantat, iar Iohannis lucrează mereu România de mâine, niciodată la cea de azi.

Stăm inca bine la paduri virgine. New York Times a scris că România poate fi asemănată cu Parcul Yellowstone. Pana la pandemie 300 de milioane de turisti vizitau astfel de paduri in Europa, dar nu in Romania pentru ca astfel de turism e mort.

Sunetul padurii e terapie anti-stress, dar nu stim sa facem legi pentru parcurile naturale. Japonezii au investit 4 milioane de dolari in cercetare și au concluzionat că pacienții și-au revenit miraculos. Acum, 62 de zone din Japonia sunt declarate Forest Therapy Road.