Nucleara made in China – 56 de ani de la primul test nuclear chinez

Sursă foto: Profimedia
  • Pe 16 octombrie 1964 China testa cu succes prima sa bombă atomică
  • Zeci de mii de prizonieri politici au lucrat la poligonul de testare Lop Nur
  • China devenea astfel a cincea putere nucleară a lumii

Anii ’50 au fost destul de apăsători pentru China lui Mao şi revoluţia lui culturală. La doi paşi, americanii îşi etalau puterea militară. Mai întâi în Coreea, apoi în Vietnam.

China avea nevoie să arate că e o putere care contează în Asia – și ce demonstraţie de forţă ar fi fost mai potrivită decât o bombă nucleară?Numai că tovarăşii ruşi, cu care Mao încercase o colaborare, l-au cam lăsat de căruţă, așa că a pus la treabă toată toţi tovarăşii fizicieni, să conceapă bomba cea mare.

Cheng Kaijia, fizician atomist chinez:După ce Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez a discutat, a laut decizia ca, după doi ani de pregătire, să facă un test nuclear.

A pus la treabă şi câteva zeci de mii de prizonieri reacţionari, duşmani ai regimului, să construiască poligonul de testare din Lop Nur. Şi exact acum 56 de ani, Mao îşi vedea visul cu ochii.

Spre surpriza ruşilor, dar şi americanilor, care nu credeau că China are resursele necesare, prima ciupercă atomică chinezească s-a ridicat spre cer.

China devenise oficial cea de-a cincea putere nucleară a lumii, după America, Rusia, Marea Britanie şi Franţa. Şi în vreme ce americanii aveau Little Boy şi Fat Man, britanicii aveau Hurricane, bomba chinezească s-a anumit, destul de lipsit de imaginaţie, Proiectul 596. Dar a fost suficient ca lumea să privească spre China comunistă cu alţi ochi.