- În luna aprilie, Guvernul României a aprobat suplimentarea cu 2000 de posturi a personalului prevăzut pentru Direcţiile de Sănătate Publică şi Serviciile de Ambulanţă.
- În Dolj, Olt şi Mehedinţi, posturile de epidemiologi şi medici de laborator au rămas neocupate pentru că nu s-au înscris candidaţi.
- Pentru că nu sunt specialişti în DSP-uri, anchetele epidemiologice durează mai mult.
Dacă te-ai întrebat de ce depistarea bolnavilor de COVID-19 sau identificarea contacţilor acestora durează chiar şi câteva zile sau de ce nu pot fi monitorizaţi corect cei izolaţi acasă, o explicaţie este că nu sunt suficienţi specialişti în sistemul de sănătate publică.
Advertisment
În luna aprilie, Guvernul a aprobat suplimentarea cu 2 mii de posturi pentru personalul din Direcţiile de Sănătate Publică şi Serviciile de Ambulanţă.
Angajările se puteau face fără concurs, dar pe o perioadă de şase luni. Reprezentanţii instituţiei au răspuns, la solicitarea MEDIAFAX, că nu ştiu încă, numărul de posturi ocupate.
Recomandări
De la Traian Măgală, medic la SAJ Dolj, am aflat că, pe perioada stării de urgenţă, medicii de aici au fost ajutaţi de rezidenţii care se specializează în medicina de familie. Doar un ambulanţier şi o asistentă au fost angajaţi, dar după ce am trecut la starea de alertă.
Situația la DSP Olt și Dolj
În schimb, la DSP-urile din Oltenia, epidemiologii, medicii de laborator şi cei de igienă sunt greu de găsit.
La Olt, de exemplu, din 10 posturi de medici disponibile în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică, doar 3 au fost ocupate, iar la Mehedinţi au fost angajaţi doar 2 medici şi asistenţi, deşi era nevoie de 7.
La DSP Dolj, sunt doar cinci epidemiologi, dar au fost angajaţi trei informaticieni.
Declarațiile din partea Direcţiilor de Sănătate Publică din Oltenia
„La ambulanţieri au fost mai multe persoane doritoare, doar că n-au fost dosarele în regulă pentru că nu aveau vechime, diferite situaţii care ţineau de cerinţe”, declară Traian Măgală, purtător de cuvânt SAJ Dolj.
„Zece posturi de medici, în specialităţile de laborator, igienă şi de medicină generală, ocazie cu care au fost depuse 7 dosare şi admise 5 persoane. Din cele cinci persoane, două nu s-au prezentat”, a afirmat Gabriela Gogiu, purtător de cuvânt DSP Olt.
„Datorită faptului că din cele 7 posturi vacante au fost ocupate doar două posturi, personalul existent a efectuat muncă suplimentară”, a spus Codruţa Vochescu, purtător de cuvânt DSP Mehedinţi.
Răspunsul Ministerului Sănătății
„La iniţiativa Ministerului Sănătăţii, Guvernul României a aprobat suplimentarea, pentru o perioadă de 6 luni, cu 2000 de posturi a personalului prevăzut pentru DSP şi SAJ, măsură binevenită pentru acoperirea populaţiei cu servicii de sănătate necesare în zonele unde acestea sunt deficitare.
Procedurile pentru ocuparea acestor posturi s-au făcut la nivelul fiecarei unităţi în parte. Ministerul Sănătăţii este în proces de centralizare a informaţiilor privind ocuparea acestor posturi”, se arată într-un răspuns al Ministerului Sănătății, solicitat de Mediafax.
- Crin Antonescu este candidatul comun al coaliției PSD-PNL-UDMR
- Atacatorul de la Târgul de Crăciun din Germania are o istorie de amenințări legate de acte violente. Medicul a spus că „va efectua acțiuni care atrag atenția și de care oamenii își vor aminti”
- Organizațiile internaționale acuză Israelul de genocid în Gaza, în ciuda sprijinului continuu al SUA
- STUDIU. Starea de bine se îmbunătățește atunci când cânți. Care sunt beneficiile muzicii asupra sănătății
- Catedrala din Monreale a devenit noua atracție turstică a Italiei. Ce o face atât de specială și diferită față de celelalte
Partenerii noștri