• Studiul a constatat că 59% dintre persoanele decedate în Gaza erau femei, copii și vârstnici.
  • Israelul contestă credibilitatea cifrelor furnizate de Ministerul Sănătății din Gaza.
  • Accesul jurnaliștilor internaționali în zonă este restricționat, ceea ce complică verificarea faptelor.

Numărul palestinienilor decedați în urma războiului din Gaza ar putea fi mult mai mare decât cifrele oficiale raportate de Ministerul Sănătății condus de Hamas, sugerează un studiu publicat în revista medicală The Lancet, potrivit BBC.

Studiul condus de Marea Britanie a acoperit primele nouă luni ale războiului, care a început când atacatorii Hamas au atacat Israelul la 7 octombrie 2023. Acesta a folosit date de la Minister, un sondaj online al rudelor care au raportat decese și necrologuri. Acesta a estimat că, până la 30 iunie 2024, 64.260 de palestinieni au murit din cauza rănilor traumatice, ceea ce înseamnă o sub-raportare a deceselor cu 41 %. Ambasada Israelului în Regatul Unit a declarat că „orice informație care provine din Gaza nu poate fi considerată de încredere” și a servit Hamas.

ONU consideră cifrele Ministerului Sănătății ca fiind fiabile. Cifrele Ministerului nu fac distincție între combatanți și civili, dar un raport recent al ONU a declarat că majoritatea victimelor verificate pe o perioadă de șase luni au fost femei și copii.

Recomandări

ȘTII DE VREME?
A.I. REVOLUȚIONEAZĂ MEDICINA
SCHOLZ CREDE ÎN TRUMP
CÂT DE DES ÎMBRĂȚIȘEZI?
ZELE VORBEȘTE LA DAVOS
CIOLACU ÎL VALIDEAZĂ PE CRIN

Israelul susține că cifrele Hamas nu pot fi luate în considerare. În august, Forțele de Apărare ale Israelului (IDF) au declarat că au „eliminat peste 17.000 de teroriști”, deși nu este clar cum au ajuns la această cifră. IDF insistă că vizează doar combatanții și încearcă să evite sau să reducă la minimum victimele civile. Israelul nu permite accesul independent în Gaza al jurnaliștilor internaționali din organizațiile media, inclusiv BBC, ceea ce face dificilă verificarea faptelor la fața locului. Echipa din spatele celui mai recent studiu a utilizat o metodă statistică numită „capturare-recapturare”, o tehnică care a fost utilizată pentru a evalua decesele din alte conflicte.

Cercetătorii de la London School of Hygiene & Tropical Medicine au analizat câte persoane au apărut în mod repetat în diferite încercări de a număra decesele. Nivelul de suprapunere dintre aceste liste a sugerat că numărul de decese cauzate direct de leziuni traumatice în timpul conflictului ar putea fi semnificativ mai mare decât cifrele spitalelor publicate de Ministerul Sănătății. Ministerul Sănătății din Gaza publică zilnic bilanțuri actualizate ale deceselor cauzate de război. Acesta compilează cifrele din decesele înregistrate în spitale, decesele raportate de membrii familiilor și decesele din „rapoarte media fiabile”.

Raportul publicat în The Lancet a estimat un număr de decese cuprins între 55.298 și 78.525 de persoane, în comparație cu cele 37.877 raportate de Ministerul Sănătății. Cifrele din raport ar putea fi semnificativ mai mari sau mai mici, în funcție de detaliile tehnice ale analizei. De exemplu, identificarea deceselor prin „leziuni traumatice” în fiecare set de date ar putea fi dificilă. O eroare ar putea duce la creșterea sau scăderea estimărilor studiului. Cercetarea a mai arătat că 59% dintre cei uciși pentru care erau disponibile date privind sexul și vârsta erau femei, copii și vârstnici.

Războiul din Gaza a fost declanșat de atacul Hamas în care au fost ucise aproximativ 1.200 de persoane, iar alte 251 au fost luate ostatice în Gaza. Ca răspuns, Israelul a lansat o ofensivă militară masivă asupra Gaza. Ministerul Sănătății spune că 46.006 persoane, majoritatea civili, au fost ucise de campania israeliană.

Citește și