• Andrei Muraru este alesul lui Klaus Iohannis pentru Statele Unite ale Americii.
  • Este consilierul actualui șef de stat, din 2014.
  • Andrei Muraru, acuzat că e „creația infractorului Fenechiu”.

România îl trimite ambasador în Statele Unite pe unul dintre consilierii lui Klaus Iohannis. Andrei Muraru ar urma să reprezinte România la Washington.

Andrei Muraru are 38 de ani și e consilierul lui Klaus Iohannis din 2014. Are un master – „Românii și Europa“ și e doctor în Istorie. A lucrat la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului din România și a fost membru în Consiliul de Administrație al Societății Române de Televiziune.

Numirea lui Andrei Muraru ca ambasador al României în SUA a fost criticată atât de istoricul Marius Oprea, cât și de politologul Vladimir Tismăneanu. Ambii spun despre Andrei Muraru că a fost creația și protejatul lui Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor condamnat la 5 ani de închisoare pentru corupție.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

Alți consilieri marca „Iohannis”, în funcții importante

Dacă această numire se concretizează, avem încă un exemplu despre cum Klaus Iohannis își propulsează consilierii în funcții importante.

Bogdan Aurescu a fost ministru de Externe în guvernul Orban și ocupă același post în cabinetul lui Cîțu. Dan Mihalache tocmai și-a încheiat mandatul de Ambasador în Marea Britanie și va începe unul nou, în Cipru. Iar Simina Tănăsescu a fost propusă de președinte la Curtea Constituțională.

Bogdan Nicoale, de la Monitorul Apărării: „Președintele are acest avantaj de a-și numi colaboratori apropiați persoane de mare încredere. Dacă tragi linie, el e ales de popor și noi ar trebui să avem încredere în alegerile lui, spre binele nostru. Orice numire de genul ăsta vine cu un bagaj încărcat pe agenda bilaterală. De la an la an, neîmplinirile se adună. Pentru mine, e important că vine dintr-un mediu sănătos, academic, că are o diplomă care nu e falsă… Mă interesează să știu și ce rămâne în locul lui. Portofoliul lui era important, relația cu societatea civilă. Consilierii din jurul președintelui rar sunt auziți în public, să-i lase să vorbească”.