O analiză CNN descoperă peste 20 de afirmații false în discursul lui Trump


A ieșit fum alb de la Convenția din Milwaukee. De noaptea trecută, republicanii au un candidat oficial pentru președinție. Nicio surpriză, e vorba de Donald Trump care a acceptat a treia nominalizare consecutivă, în fața Convenției Republicane.

„Candidez să fiu președinte pentru toți americanii, nu doar pentru jumătate, pentru că nu e o victorie să câștigi pentru jumătate din America. Așa că, în seara asta, cu credință și devotament, accept cu mândrie nominalizarea pentru președinția Statelor Unite. Mulțumesc!”

Discursul de acceptare a fost plin de săgeți la adresa democraților și a lui Joe Biden. Trump a promis taxe mai mici, rezolvarea problemei inflației, revenirea economiei americane și că va pune capăt războaielor din Ucraina și Gaza. Dar tema sa preferată a fost, de departe, migrația. A promis cea mai mare operațiune de deportare din istorie, mai mare chiar decât a lui Eisenhower, din anii 1950.

Însă a ținut să sublinieze că America vrea imigranți, dar aceștia să vină legal. „Cea mai mare invazie din istorie are loc chiar aici, în țara noastră. Vin din toate colțurile lumii, nu doar din America de Sud, ci din Africa, Asia, Orientul Mijlociu, vin de peste tot, la niveluri pe care nu le-am mai văzut până acum. Este cu adevărat o invazie și această administrație nu face absolut nimic să-i oprească. Între timp, rata criminalității la noi continuă să crească, în timp ce statisticile criminalității în lume scad, pentru că își trimit criminalii la noi în țară. Lucruri rele se vor întâmpla și vedeți că se întâmplă mereu, de asta, ca să-i ținem pe oamenii noștri în siguranță, platforma republicană promite să lanseze cea mai mare deportare din istoria țării noastre.”

Trump a vorbit și despre atentatul asupra sa și a îndemnat, ca și Biden, la calmarea spiritelor în țară.
A adus pe scenă uniforma pompierului mort în tentativa de asasinat și chiar a sărutat casca acestuia, după care a ținut un moment de reculegere în memoria sa.

Totuși, CNN a descoperit cel puțin 20 de afirmații false făcute de Trump în discursul său. Printre ele, afirmația că pe timpul mandatului său era pace în lume. De fapt, forțele armate americane încă erau în Afganistan și Irak, continuau războaiele civile din Siria, Yemen, Etiopia și Somalia. Institutul Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm a anunțat că au fost 51 de conflicte armate active pe perioada mandatului său.

Trump a făcut multe afirmații false înainte, unele dintre ele de ani de zile. Acestea au abordat subiecte inclusiv economia, imigrația, criminalitatea, politica externă și alegerile. Câteva dintre acestea sunt:

De partea celalată a baricadei, apele sunt tulburi pentru contracandidatul său, Joe Biden. Persoane din anturajul actualului președinte spun că acesta ar fi început să accepte ideea că ar putea pierde alegerile din noiembrie și că ar putea fi nevoit să renunțe la cursă.

Momentul cheie ar fi fost discuția cu fosta președintă a Camerei, Nancy Pelosi, în care aceasta i-a spus că sondajele nu-l dau câștigător. Din ce în ce mai mulți democrați îi transmit mesaje lui Biden că nu ar mai trebui să candideze. Dar deocamdată, mesajul oficial al Casei Albe este că Biden merge înainte.

Exit mobile version