• Asociaţia Accept acuză Primăria București că, pentru prima dată în ultimii 15 ani, boicotează organizarea Marşului Bucharest Pride.
  • În replică, PMB susţine că a oferit mai multe opţiuni pentru organizarea evenimentului.

Pentru prima dată în ultimii 15 ani, Primăria Municipiului București boicotează organizarea Marșului Bucharest Pride la doar o săptămână înainte de eveniment, susţine Asociaţia Accept.

În replică, potrivit PMB, comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Bucureşti a oferit asociaţiei mai multe opţiuni pentru organizarea marşului.

Deocamdată, Comisia, întrunită în şedinţă joi, „a argumentat pericolele la care s-ar putea expune participanţii la eveniment în cazul în care acesta s-ar desfăşura pe Calea Victoriei, unde are loc proiectul tradiţional „Străzi deschise”.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

„Membrii de specialitate ai Comisiei au avertizat asupra faptului că pe traseul propus de Asociaţie va exista deja o densitate importantă de oameni care poate reduce posibilitatea organelor de ordine să îi protejeze pe manifestanţi. Astfel, nu sunt întrunite condiţiile legale de organizare a adunărilor publice prevăzute în art. 2 din Legea 60/1991”, potrivit unui comunicat de presă al PMB.

Comisia a propus ca „Marşul Bucharest Pride” să fie organizat fie în aceeaşi locaţie dar într-o altă zi, fie în aceeaşi zi dar într-o altă locaţie, pe Şoseaua Kiseleff sau pe Bulevardul Magheru, cu un număr de participanţi adaptat condiţiilor sanitare actuale şi cu respectarea normelor curente privind adunările publice.

„Menţionăm că organizatorii „Marşului Bucharest Pride” au solicitat aprobarea unui eveniment cu 10.000 de participanţi, fapt care contravine Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care prevede o limită superioară de 500 de participanţi la mitinguri şi demonstraţii. Reprezentanţii Asociaţiei ACCEPT au respins pentru moment alternativele prezentate pentru organizarea evenimentului propus. Primăria Municipiului Bucureşti rămâne în dialog cu Asociaţia ACCEPT şi respectă dreptul acestei organizaţii a societăţii civile de a-şi face auzită vocea”, adaugă sursa citată.

Din Comisia de avizare a cererilor de organizare a adunărilor publice din Capitală fac parte, printre alţii, reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti, reprezentanţi ai Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Brigăzii Rutiere, Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, STB şi ASSMB.

„Ataşăm şi câteva precizări suplimentare de ordin juridic:

  1. Evenimentul nu este o adunare publică, ci un spaţiu pietonal deschis cu o densitate mare de bucureşteni, organizat de Municipalitate în fiecare week-end începând cu 29 mai 2021.

Temeiul legal pentru care evenimentul nu se poate suprapune cu evenimentul “Străzi deschise” nu este interdicţia de suprapunere a două adunări publice ( nu este o adunare publică, aşa cum am arătat), ci art. 2 din Legea 60/1991 a adunărilor publice. Conform acestuia, nu pot fi organizate adunări publice în locaţii care pot să pună în pericol participanţii. Organele de ordine din Comisia de avizare au avertizat asupra pericolelor de organizare a unui miting într-o zonă cu densitate deja crescută, arătând că există riscuri în asigurarea siguranţei participanţilor la marş.

  1. Asociaţia ARCEN nu are nicio atribuţie în organizarea evenimentului . Asociaţia a propus Municipalităţii pietonalizarea în weekend a unor zone din Bucureşti. Municipalitatea a adoptat propunerea, iar atribuţiile privind desfăşurarea corespunzătoare a evenimentului, conform documentelor oficiale aprobate, revin Poliţiei Locale, Poliţiei Naţionale şi Administraţiei Străzilor.
  2. Ambele cereri pentru miting ale Asociaţiei Accept prevăd un număr de 10.000 participanţi. La momentul primei cereri, 1 iulie 2021, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale, generate de restricţiile sanitare, era 100. Este motivul pentru care discutarea cererii a fost amânată, aşteptând relaxarea măsurilor de securitate anunţată de Guvern. La acest moment, numărul maxim de persoane prevăzut de normele legale este 500.
  3. Primăria Municipiului Bucureşti nu poate refuza organizarea unui miting Asociaţiei Noua Dreaptă, cât timp aceasta este o organizaţie legal constituită, conform unei decizii a instanţei de judecată”, conchide Primăria Municipiului Bucureşti”.