• Școlile primare ar trebui să ofere alimente bogate în amidon prăjit doar o dată pe săptămână, dar, conform analizei, meniul Asda include cartofi prăjiți de trei ori.
  • Cafeneaua Morrisons oferă copiilor nuggets de pui, fish fingers și cârnați, dar doar una din cinci are o garnitură de legume.
  • Barbara Crowther, de la organizația caritabilă Sustain, a declarat că meniurile pentru copii sunt adesea supraîncărcate cu alimente pline de grăsimi saturate, sare și zahăr.

Familiile aflate în dificultate sunt încurajate de guvern să își hrănească copiii cu meniurile reduse ale cafenelelor din supermarketuri, care cuprind junk food ultraprocesat, în timpul vacanței de vară, susțin experții. Campania guvernamentală Help for Households a îndemnat săptămâna trecută familiile afectate de criza costului vieții să profite de ofertele de masă din supermarketuri, noi sau existente, inclusiv oferta copii mănâncă pentru 1 liră sterlină la Asda și copii mănâncă gratis cu un client adult plătitor la Morrisons.

David Buttress, co-fondator al companiei de livrare de alimente Just Eat, a declarat că prima fază a campaniei acoperă vacanța școlară. Este o modalitate bună de a sprijini oamenii în timpul vacanțelor de vară, când mesele de la școală nu sunt disponibile, a spus el. Cu toate acestea, analiza profesorului Greta Defeyter, ale cărui cercetări au stat la baza programului guvernamental de hrană în vacanțe, sugerează că meniurile sunt sub standardele de hrană școlară.

Defeyter a declarat: Majoritatea acestor alimente sunt ultraprocesate, care au fost legate de obezitate și cancer. Un semn simbolic al legumelor este reprezentat de o porție de mazăre și de o masă însoțită de o salată.”

Recomandări

HARRY NU PRIMEȘTE MAI MULTĂ SECURITATE
PIEPER SE RETRAGE DE LA C.E.
INTERNET STABIL, CASĂ STABILĂ
EU VARA NU DORM..
ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
PROBLEME LA PROCESUL LUI TRUMP

Copiii din cafenelele supermagazinelor Asda pot alege mese calde, cum ar fi nuggets de pui, fish fingers și mic dejunuri pentru toată ziua. Doar două din cele cinci opțiuni de mâncare caldă includ garnituri de legume sau salată. Cafeneaua Morrisons oferă copiilor nuggets de pui, fish fingers și cârnați, dar doar una din cinci are o garnitură de legume.

Ce ar trebui să facă școlile

Școlile primare ar trebui să ofere alimente bogate în amidon prăjit doar o dată pe săptămână, dar, conform analizei, meniul Asda include cartofi prăjiți de trei ori. De asemenea, școlile ar trebui să ofere cel puțin o porție de fructe și legume pe zi, dar meniul de mâncare caldă de la Asda nu conține nicio opțiune de fructe și, în timp ce Morrisons oferă o singură bucată de fructe, mazărea este servită la o singură masă. Școlile ar trebui să servească produse din carne prelucrată doar o dată pe săptămână, însă aceste alimente ultraprocesate sunt disponibile în fiecare zi în meniurile supermarketurilor.

Profesorul Defeyter a adăugat că aceste meniuri nu răspund nevoilor alimentare ale copiilor. „Guvernul nu ar trebui să promoveze meniuri formate în principal din alimente ultraprocesate. Familiile ar trebui să aibă la dispoziție alimente de calitate și nutritive pe tot parcursul anului, a declarat aceasta.

Dacă se așteaptă ca organizațiile caritabile care livrează programul guvernamental de activități și hrană pentru vacanțe să ofere copiilor mese care să respecte standardele de hrană școlară, de ce nu pot face același lucru marile supermarketuri?.

Asda a declarat că a lansat acest program pentru a ajuta miile de copii care se confruntă cu foamea atunci când școlile se închid pentru vară. Meniul include mâncăruri calde și reci, fructe și legume pentru a oferi diferite opțiuni pentru copii, a declarat un purtător de cuvânt.

Morrisons a declarat că toate produsele din meniul său pentru copii sunt servite cu un fruct și o băutură. Susținem comunitățile locale prin donarea de alimente nutritive școlilor și grupurilor pe parcursul vacanței de vară, au spus ei.

Ce conțin meniurile pentru copii

Barbara Crowther, de la organizația caritabilă Sustain, a declarat că meniurile pentru copii sunt adesea supraîncărcate cu alimente pline de grăsimi saturate, sare și zahăr. Ea a spus: Un consum prea mare de aceste tipuri de mese pe timpul verii ar putea genera probleme majore de sănătate pentru copii pe termen lung.

Peste 40% dintre copiii cu vârste cuprinse între 10 și 11 ani sunt obezi și supraponderali în Anglia, în timp ce copiii din zonele defavorizate au de două ori mai multe șanse de a fi obezi decât cei din zonele bogate.

Sub presiunea organizațiilor de caritate și a militanților îngrijorați de numărul tot mai mare de părinți care apelează la băncile alimentare în afara perioadei de vacanță, guvernul a lansat anul trecut un program național de activități și alimente de vacanță. Cu toate acestea, programele, care sunt puse la dispoziție de consilii, se desfășoară doar timp de 16 zile din cele 6 săptămâni de vacanță de vară și doar copiii eligibili pentru mese școlare gratuite au dreptul de a participa, lăsând peste 800.000 de copii săraci, fără nicio dispoziție specifică finanțată de guvern.